COWI vil opdatere tallene bag Fredensborg Kommunes ansøgning om at få Cirkelhusgrunden godkendt til ny bymidte. Arkivfoto: Søren Hempel

COWI vil opdatere tallene bag Fredensborg Kommunes ansøgning om at få Cirkelhusgrunden godkendt til ny bymidte. Arkivfoto: Søren Hempel

Cirkelhusgrunden:

COWI ramte 330 millioner kr. ved siden af

Rådgivningsfirmaet opdaterer nu de tal, der danner grundlag for ansøgning om ny bymidte - så handelsbalancen nu går fra kæmpe plus til minus

Af
Fred Jacobsen

DETAILHANDEL Der har været en del forvirring om og kritik af baggrunden for og virkningerne af projektet 'Format', hvor der skal anlægges en ny bymidte på Cirkelhusgrunden i Kokkedal med nyt NGG, international skole, butikker, caféer, biograf og boliger.

Og nu melder rådgivningsvirksomheden COWI ud, at de vil opdatere de tal, der danner baggrund for Fredensborg Kommunes ansøgning til Erhvervsstyrelsen om at få Cirkelhusgrunden godkendt som aflastningscenter - nu bymidte. COWI-rapporten fra 2017 kritiseres nemlig for at afvige ganske betragteligt fra den detailhandelsanalyse, Hørsholm Kommune fik lavet i 2018. Faktisk med 330millioner kr. på det parameter der beskriver, hvilken tilstand lokalområdets og herunder Hørsholms detailhandel befinder sig i:

Nedjustering

COWI's tal for detailhandelens omsætning af udvalgsvarer i den oprindelige rapport er nu nedjusteret med 160 millioner kr., og i forhold til borgernes samlede årlige forbrug af udvalgsvarer bebuder COWI en nedjustering med ca. 330 millioner kroner. Og - vupti - stemmer tallene stort set overens med dem i detailhandelsanalysen.

Og det glæder Hørsholms viceborgmester og formand for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget, Henrik Klitgaard (R)

"Jeg er da glad for, at vi nu har tal, der nærmer sig hinanden," siger han til Uge-Nyt. Henrik Klitgaard er dog fortsat meget kritisk over for, at Fredensborg Kommune har brugt materialet fra den nu tilpassede COWI-rapport i ansøgningen til Erhvervsstyrelsen.

Med modsat fortegn

"Fredensborg Kommune bør nu, hvor vi taler ud fra samme tal, erkende, at udgangspunktet for ansøgningen nu er med modsat fortegn. I ansøgningen lå der en dækningsgrad på 49 procent til grund, nu er den negativ," forklarer Henrik Klitgaard med henvisning til, at de oprindelige tal viste et overskud i lokalområdets handelsbalance på 49 procent, mens detailhandelsanalysen fra 2018 taler om et underskud på handelsbalancen på 19 procent.

I tal: COWI's forudsætninger var et forbrugsgrundlag på 620 millioner kr. og en omsætning på 930 millioner - et overskud - , der nu er justeret til et grundlag på 950 millioner kr. og en omsætning på 770 millioner kr. - et underskud.

"Når COWI-rapporten tidligere viste, at handelslivet i Hørsholm har det godt, viser den nu, at det rent faktisk går dårligt," kommenterer Henrik Klitgaard.

Bymidte shuttlebus

Kristin Arendt, projektleder på Cirkelhus-projektet for Athena Partners, taler om "drastiske forskelle" og ser frem til at kunne blive mere konkret om projektet.

"Så længe vi ikke har en liste over de butikker, der reelt kommer i bydelen, trænger budskabet ikke ind," erkender Kristin Arendt, der understreger, at den nye bymidte kun giver mening, hvis den supplerer med butikker, der ikke findes i Hørsholms bymidte i forvejen. Og hun er enig, når COWI i sin pressemeddelelse til Uge-Nyt skriver, at en skæv handelsbalance - hvor omsætningen er lavere end forbrugsgrundlaget - fortæller, at behovet for en ny bymidte i Kokkedal nu "er endnu større end hidtil antaget".

"Udviklingen vil med andre ord forudsætte en endnu større udbygning for at opnå en balance mellem omsætning og forbrug, særligt med tanke på den forestående udbygning af de omkringliggende regionale indkøbssteder" (Lyngby, Hillerød og Helsingør, red.). COWI nævner i den sammenhæng butikker som Jysk, Jem & Fix, Elgiganten, Bauhaus, Harald Nyborg, Plantorama eller Biltema.

"Vi har sat en mægler på, så vi kan kan blive mere konkrete," bebuder Kristin Arendt, der også taler om at indsætte shuttlebusser mellem de to bymidter i Kokkedal og Hørsholm for at binde handelsområderne sammen.

'

Detailhandelsekspert og ekstern lektor ved CBS, Per Østergaard Jacobsen, mener, at COWI's opdatering er "udtryk for at udviklingen går meget stærk."

"Der er jo ikke andet at gøre end at rette ind. De vil jo nødigt have skudt i skoene, at deres tal ikke er troværdige. Og det plejer COWI jo at være," mener Per Østergaard Jacobsen.

Hver anden butik i fare

Han gentager, som han tidligere har gjort i Uge-Nyt, at der skal tages nye beregningsmodeller i brug for at få det rette billede af den udvikling, som især ændrede forbrugervaner fører med sig.

"Genbrug, madspild, ja, alt det, jeg kalder 'Gretha Tunberg-effekten', sker hurtigere end vi tror og kan i høj grad også blive en udfordring for Cirkelhus-projektet," mener Per Østergaard Jacobsen.

Han mener i øvrigt, at Hørsholms viceborgmester sigtede lavt, da han i Ugebladet (29. oktober, red.) vurderede, at bymidten i Kokkedal kunne betyde, at hver tredje butik i Hørsholm er lukningstruet.

"Det er ca. hver anden," lyder detailhandelsekspertens vurdering.

Formand tvivler

Formand for Plan- miljø og klimaudvalget i Fredensborg Kommune, Lars Simonsen (R) tvivler på, at de nye butikker vil ændre på handelen i lokalområdet.

"Jeg har svært ved at forstå, at det kan rykke noget på den eksisterende handel. For det er jo ikke sådan nogle butikker der kommer. Det er jo nogle helt andre, end dem der er i området i dag," siger han til Uge-Nyt.

Lars Simonsen understreger, at han ikke har læst COWI-rapporten, men siger.

"Jeg kunne forstå det, hvis det var et almindeligt storcenter det handlede om, men det er vi jo netop ikke interesseret i. For det er ikke jo meningen, at vi skal til at konkurrere med detailhandlen i Nivåcenteret, Holmegaardscenteret eller butikkerne og gågaden i Hørsholm. Men det kan flytte noget handel fra Lyngby eller Gentofte," siger han.

NØGLETAL

Denne artikel omtaler to rapporter

  • "Grundlag for udpegning af aflastningsområde, Cirkelhusgrunden" udarbejdet af COWI for UTF Invest, september 2017
  • "Hørsholm Kommune, detailhandelsanalyse udarbejdet af Institut for Center-Planlægning (ICP A/S), august 2019

Handelsbalance: Den realiserede omsætning i butikkerne i en kommune i forhold til forbruget i kommunen.

COWI-tal:

  • Før Cirkelhuset: Hørsholm Kommune har et forbrugsgrundlag på 620 mio. kr. på udvalgsvarer og omsætter for 930 mio. kr = handelsbalance på 149 procent. (2016)
  • Efter Cirkelhuset: Omsætningen falder til 820 mio. kr. = handelsbalance på 132 procent.
  • Før Cirkelhuset: Fredensborg Kommune har et forbrugsgrundlag på 1 mia. kr. og omsætter for 210 mio. kr. = handelsbalance på 21 procent. (2016)
  • Efter Cirkelhuset: Omsætningen stiger til 880 mio. kr. = handelsbalance 88 procent.

ICP Detailhandelsanalyse:

  • Hørsholm Kommune har et forbrugsgrundlag på 955 mio. kr. på udvalgsvarer og omsætter for 774 mio. kr. = handelsbalance 81 procent (2018).
  • For dagligvarer er de tilsvarende tal henholdsvis 1792 og 1721 mio. kr. = handelsbalance 96 procent (2018).
  • Fra 2010 til 2018 er handelsbalancen på udvalgsvarer gået fra 96 til 81 procent, for dagligvarer fra 107 til 96 procent.
  • I en analyse, ICP A/S har lavet for Fredensborg Kommune i september 2017, er handelsbalancen på udvalgsvarer i Fredensborg Kommune i 2016 på 18 procent og er faldet fra 28 procent i 1998.

Publiceret 05 November 2019 06:00