Der bliver ingen forskel i prisen på maden i kantinerne på kommunens ældrecentre. Arkivfoto.

Der bliver ingen forskel i prisen på maden i kantinerne på kommunens ældrecentre. Arkivfoto. AdobeStock.com

Ingen forskel i prisen på ældremad

Byrådet har afsat 200.000 årligt til at betale momsen på maden i kantinerne på kommunens ældrecentre, så der ikke bliver nogen prisforskel for de ældre

Der kommer ikke nogen forskel på prisen på maden, for de ældre, der fremover vil købe mad i kantinerne på ældrecentene i Fredensborg Kommune. Det betyder, at de pensionister, der ikke er visiteret til ældremad, fremover ikke skal betale mere for maden, når de køber mad i eksempelvis Mergeltoften i Nivå.

For Fredensborg Kommune har afsat 200.000 kroner til at betale differencen på momsen, så der ikke bliver nogen prisforskel på maden i kantinerne.

Det var ellers, hvad der var udsigt til, for i forbindelse med, at sagen er blevet behandlet er forvaltningen blevet opmærksom på, at Fredensborg Kommune skal opkræve moms på den mad som sælges i kantinen til alle andre, end de borgere der er visiteret til kommunens ældremad. Det ville betyde, at de der ikke er visiteret til kommunens seniormad ville skulle betale en højere pris for den samme ret der bliver solgt i kantinerne, men det sker altså ikke.

Risikerer ensomhed

Sagen blev behandlet i byrådet i sidste uge, hvor byrådet vedtog, at Fredensborg Kommune skal betale momsen, og den regning løber altså op i 200.000 kroner om året, fortæller Hans Nissen (S), der er formand for Social- og seniorrådet.

"Vi har snakket meget frem og tilbage om, hvordan vi skulle håndtere det her. Grunden til, at vi gør det er, at vi har vurderet, at der er mange ældre der ellers risikerer, at ende som ensomme, hvis de ikke får mulighed for det her. Derfor har vi vurderet, at det var bedre, at kommunen betaler differencen på moms, så der ikke bliver forskel på prisen," sagde han i byrådssalen.

Til det siger Charlotte Bie (LA).

"Jeg vil bare lige gøre opmærksom på, at det er konkurrenceforvridende. For jeg har snakket med ejeren af Strandcafeen i Nivå, der laver arrangementer for de ældre, der er ensomme, netop for at bekæmpe ensomhed. Og hun får altså ikke noget tilskud," siger hun.

Sagen kom for alvor på dagsordenen i begyndelsen af året, efter Fredensborg Kommune havde ensrettet udbuddet af madportioner i kommunens ældrekantiner.

Det fik de ældre op på barrikaderne, da de oplevede, at de kun kunne købe portioner, der gjorde maden meget dyrere. Det fik de ældre til at samle underskrifter i protest mod ændringerne, hvorefter Fredensborg Kommune rullede ændringerne tilbage.

Men samtidig blev forvaltningen altså opmærksom på, at Fredensborg Kommune skal opkræve moms for maden der sælges til borgere, der ikke er visiteret til kommunens ældremad.

Beslutningen om at støtte madordningen vækker også glæde hos Niels Søndergaard, der er formand for Seniorrådet.

"Alt, hvad der kan komme de ældre til gode, er vi kun glade for i Seniorrådet. Vi har tidligere haft problemer med underernæring af ældre, der ikke spiser nok, og det her kan jo betyde, at de i løbet af ugen vil spise et ekstra måltid i kantinen, fremfor at sidde derhjemme i ensomhed," siger han.

Publiceret 30 October 2019 11:34