Det bliver den store model, hvor biblioteket flyttes ned i det tidligere Kiwi-lokale, mens førstesalen ombygges til sundhedshus. Det har byrådet vedtaget i budgetforliget. Arkivfoto: Peter Mailand

Det bliver den store model, hvor biblioteket flyttes ned i det tidligere Kiwi-lokale, mens førstesalen ombygges til sundhedshus. Det har byrådet vedtaget i budgetforliget. Arkivfoto: Peter Mailand

Fredensborg Kommune har indgået budgetforlig for næste år

Nyt sundhedshus til 30 millioner, to millioner kroner ekstra til de 0-2 årige og fem millioner kroner til specialområdet, men ingen skattelettelser

BUDGETFORLIG Nyt sundhedshus i Fredensborg til 30 millioner kroner, to millioner kroner til de 0-2 årige. Fem millioner kroner til specialområdet og 500.000 kroner til kulturelle arrangementer. Men ingen skattelettelser.

Det er bare et lille udpluk af det budgetforlig som søndag blev indgået af byrådet i Fredensborg Kommune. Med undtagelse af Liberal Alliance er alle 27 byrådsmedlemmer med i budgetforliget.

Og mens byrådet sidste år skulle spare 25 millioner kroner på budgettet, ser det helt anderledes ud i år.

For samlet set bringes der 100 millioner kroner mere i spil til nye anlæg, hvor et nyt sundhedshus i Fredensborg udgør den største post.

Velfærden får et løft på knap ti millioner kroner, hvoraf der går to millioner kroner ekstra om året til flere pædagoger til de 0-2 årige.

Samtidig skal den gennemsnitlige kassebeholdning nedbringes med 150 millioner kroner over de næste fire år, så kommunen får en kassebeholdning på godt 100 millioner kroner.

Og så skal gælden være helt afviklet i 2024.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen glæder sig over budgettet:

"Jeg er glad for, at det næsten er alle partier der er med i forliget, og jeg vil gerne rose mine byrådskolleger, for det har i år være lidt nemmere, end det plejer at være. Vi har fundet effektiviseringer og besparelser for 5,7 millioner kroner," siger han.

Thomas Lykke Pedersen glæder især over, at forliget også indebærer, et nyt sundhedshus til 30 millioner kroner, som Socialdemokratiet smed ind i budgetforhandlingerne på sidste byrådsmøde.

Fredensborg Kommune har længe ledt efter egnede lokaler til et nyt lægehus, og undervejs har forvaltningen udarbejdet en stribe forskellige modeller. Men Per Frost Henriksen skærer igennem.

"Vi foreslår, at man flytter biblioteket ned i stueplan og bygger det gamle bibliotek på førstesalen om til et et nyt sundhedshus med alt, hvad det indebærer af læger, kiropraktorer og andre sundhedsfaglige interessenter," siger han til Uge-Nyt.

Skrottet af forvaltningen

Forvaltningen havde ellers anbefalet at droppe Kiwi- og biblioteksplanerne, da det vil være billigere at opføre et helt nyt sundhedshus ved Lystholm og skabe synergieffekt med ældrecenteret. Men det er Per Frost Henriksen ikke enig i.

"Det er en anden form for synergi, vi vil skabe for det andet får man jo ikke liv i byen af. Det her kan være med til at skabe liv i bymidten, for det har virkelig en central beliggenhed og på den måde kan man jo få skabt et sundhedstorv i bymidten," siger han til Uge-Nyt.

Glæde over budgetforlig

Også Venstres Lars Søndergaard glæder sig over det nye lægehus i Fredensborg, er med i budgetforliget.

"Der er tale om et Columbus-æg, hvor vi både får forbedring af lægesituationen i de nuværende bibliotekslokaler og optimering af bibliotekets placering i gadeplan. Meget glædeligt. Og et oprindeligt forslag fra Venstre," lyder det fra Lars Søndergaard, der glæder sig over budgetforliget er kommet i hus.

"Der er gode elementer i budgettet, men hvor der er balance i 2020 skal vi bruge det næste år på at løse de udfordringer, der opstår i de følgende år, hvor vi ikke for nuværende overholder servicerammen. Det arbejde skal igang med det samme," siger han i en pressemeddelelse.

Også i SF's Hanne Berg er tilfreds med budgetforliget.

Flere penge til velfærd

"Velfærden er blevet budgetmæssigt styrket, både med løft til ældreplejen, specialundervisning og handicapområdet, så udgifter og budget i højere grad følges ad," siger hun i en pressemeddelelse.

Også på børne- og skoleområdet glæder Hanne Berg sig over nye budget.

"Vi har helt undgået besparelser på daginstitutionsområdet og skoleområdet! Det er meget glædeligt. Af fremskridt har vi vedtaget flere uddannede pædagoger til 0-2 års området svarende til to millioner kroner pr. år. Det er ikke nok, men endnu et skridt i den rigtige retning," lyder det fra Hanne Berg.

Broengen skal flyttes

Som en del af budgettet er det også besluttet, at daginstitutionen Broengen skal flyttes sidst i perioden. Til det siger Hanne Berg:

"Ønsket om en flytning af Broengen har ikke vokset i SF´s baghave. Flytningen er indarbejdet som en driftsbesparelse i 2023. Heldigvis er besparelsen først indarbejdet i budgettets sidste overslagsår - fra 2023, så vi kan nå at få en grundig drøftelse, før en flytning besluttes effektueret," siger hun.

Også Lars Simonsen fra Radikale Venstre glæder sig over, at der er afsat flere penge til velfærd, hvor også skolerne får én millon kroner ekstra om året.

"Vi er vældig tilfredse med, at der er afsat flere penge til kærnevelfærd," siger han og tilføjer:

"Overordnet set er vi glade for at det er et bredt forlig. Det er flot at vi kunne blive enige, det skaber en vis robusthed," siger han til Uge-Nyt.

Hos de konservative glæder Thomas von Jessen sig over, at der er afsat 500.000 kroner til kulturelle arrangemneter.

"For 500.000 kroner kan vi lave store arrangementer. Jeg forestiller mig, at vi laver nogle arrangementer ude på Fredtoften, og så kan de lokale spisesteder, sælge picnickurve som måltidskasser, hvor man kan hente maden hos de lokale spisesteder," siger han til Uge-Nyt.

Publiceret 08 October 2019 05:00