Det er i området bag plejecenteret Lystholm, at Fredensborg Kommune vil rejse den nye flyverskov. Arkivfoto: Peter Dahlerup

Det er i området bag plejecenteret Lystholm, at Fredensborg Kommune vil rejse den nye flyverskov. Arkivfoto: Peter Dahlerup

Ulla Hardy-Hansen om ny flyverskov:'Brug hellere pengene på forskning'

For at kompensere for flyrejser vil Fredensborg Kommune rejse skov for 240.000 kroner ved Lystholm i Fredensborg. Det har et bredere formål, mener Lars Simonsen (R)

"Det er spild af penge," siger Ulla Hardy-Hansen (K)

"Det har et bredere formål," siger udvalgsformand Lars Simonsen (R).

De snakker begge om den skov som Fredensborg Kommune vil rejse ved ældrecenteret Lystholm i Fredensborg. Her har forvaltningen udpeget et areal, hvor den såkaldte 'flyverskov', skal rejses i takt med, at politikerne og embedsmændene fra Fredensborg Kommune flyver rundt til møder i Europa.

Det falder viceborgmester Ulla Hardy-Hansen (K) for brystet.

"Det forslår jo som et fnug i helvede. Det virker som fuldstændig ligegyldig, tom symbolpolitik, der i virkeligheden undervurderer problemets alvor," siger hun og tilføjer:

"I stedet skulle vi hellere begrænse flyrejserne, rejse mere med bus og tog indtil videnskaben har fundet på noget mere effektivt, der virker på det samlede CO2-regnskab," siger hun.

Ulla Hardy-Hansen mener, at man stikker folk blår i øjnene.

"På den her måde dulmer man folks samvittighed, med en form for falsk symbolpolitik, der stort set ingen effekt har på det samlede CO2-regnskab," siger hun.

"De skulle hellere bruge pengene på forskning som eksempelvis forsøg med geotermisk varme i undergrunden, som vil have en langt højere effekt på det samlede CO2-regnskab," siger hun.

'Alt, alt for dyrt'

Det bliver Nordsjællands Park og Vej, der skal plante træerne og efterfølgende vedligeholde skoven.

Ifølge et notat fra forvaltningen løber etableringsomkostningerne op i 75.000 kroner i løbet af det første år og forvaltningen anslår, at flyverskoven i løbet af de næste fire år vil koste 240.000 kroner.

Sagen blev mandag behandlet i byrådet efter den har været igennem Plan-, miljø- og klimaudvalget og Økonomiudvalget. Undervejs har Bo Hilsted (S) og Ulla Hardy-Hansen (K) taget forbehold i sagen.

"Det lyder meget godt altsammen, men jeg mener, at i forhold til den ringe effekt, det har, er det alt, alt for dyrt," siger Ulla Hardy-Hansen og uddyber:

"Alene det, at Nordsjællands Park og Vej skal anlægge skoven og køre frem og tilbage med store maskiner, det udløser jo en masse CO2, som ikke er med i regnskabet. Så jeg mener, at den samlede effekt er forsvindende lille," siger hun.

'Det har et bredere sigte'

Formanden for Plan-, miljø og klimaudvalget, Lars Simonsen (R) mener, at skoven ikke bare handler om at kompensere for flyrejser, men har et bredere formål.

"Det handler om forskønnelse af vores grønne områder og om at plante mere skov og understøtte biodiversiteten. Og herunder er det også en del af, at det også skal kompensere for flyrejser," siger han.

Ifølge Lars Simonsen har der været en del diskussioner af at rejse skov for at kompensere for flyrejser, siden forslaget i sin tid blev stillet.

"Det var i første omgang planen, at der skulle rejses skov for at klimakompensere for flyrejser. Og vi undersøgte flere forslag, blandt andet et om at plante skov i Sydamerika. Men siden har vi haft en diskussion om det og har ændret strategien, så det i dag har et bredere sigte er er et led i en grøn strategi," siger han.

Lars Simonsen giver dog Ulla Hardy-Hansen ret i kritikken af at rejse skov som kompensation for flyrejser.

"Det er rigtigt, at det ikke rækker langt i det samlede CO2-regnskab, hvis det står alene. Så det har hun da ret i, men det er også derfor, at det nu har et bredere sigte," siger han.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) glæder sig over, at der nu bliver rejst en skov ved Lystholm.

"Jeg har fået at vide, at jeg ikke må kalde det en flyverskov, men det gør jeg alligevel," siger han med et stort grin.

Publiceret 01 October 2019 06:00