Boghandler Poul Blæsbjerg har haft boghandlen til salg i mere end to år. Nu forsøger en gruppe borgere at købe boghandlen og drive den videre. Arkivfoto: Peter Mailand

Boghandler Poul Blæsbjerg har haft boghandlen til salg i mere end to år. Nu forsøger en gruppe borgere at købe boghandlen og drive den videre. Arkivfoto: Peter Mailand

Borgere vil købe boghandlen i Fredensborg

For 1000 kroner kan man blive medejer af boghandlen i Fredensborg

Seks borgere er gået sammen for at købe boghandlen i Fredensborg. Derfor har de oprettet andelsselskabet FredensborgFordi, der skal købe boghandlen og drive den videre.

Formålet med at oprette selskabet FredensborgFordi er at sælge andelsbeviser for i alt 650.000 kroner, der skal gå til overtagelse af varelager, fremtidig drift af butikken, et nyt kassesystem og renovering af lokalet på Jernbanegade i Fredensborg.

Derfor sælger selskabet nu andelsbeviser, hvor man for mindst 1000 kroner, kan man blive medejer af boghandlen i Fredensborg.

Det fortæller Marie Louise Hartvig Widding, der er formand for bestyrelsen i FredensborgFordi.

Det var Marie Louise Hartvig Widding der fik ideen til at købe boghandlen, og siden årsskiftet har hun været i gang med at få de rigtige folk med på ideen.

Det var Marie Louise Hartvig Widding der fik ideen til at købe boghandlen, og siden årsskiftet har hun været i gang med at få de rigtige folk med på ideen.

"Boghandlen er vigtig for vores by. Vi kan bare ikke forestille os Fredensborg uden en boghandel. Nu har der ikke været en køber i to år, men vi kan se en løsning ved at drive boghandlen i en andelsvirksomhed. Andelsvirksomheder var meget udbredt for mange år siden, men som vi næsten har glemt igen. Derfor kan fællesskabet i form af et andelsselskab være en løsning," siger hun til Uge-Nyt.

Det var også Marie Louise Hartvig Widding der fik ideen til at købe boghandlen, og siden årsskiftet har hun været i gang med at få de rigtige folk med på ideen.

Selvom der er ikke har været en køber til boghandlen, vurderer Marie Louise Hartvig Widding, at økonomien i boghandlen er sund.

"Vi er ikke blåøjede, for vi har gennemgået regnskaberne for de seneste fem år og opstillet et driftsbudget, hvor vi vurderer, at boghandlen fremover vil have et overskud på 100.000 kroner om året," siger hun.

Selvom flere og flere køber bøger på nettet, så er det ikke noget der får Marie Louise Hartvig Widding til at ryste på hånden.

"Fredensborg Boghandel må have et meget loyalt kundesegment, og vi er sikre på, at vi kan godt drive boghandlen videre og vi håber også på større overskud, end der hidtil har været," siger hun og tilføjer:

"Indtil videre har vi solgt andele for 278.000 kroner siden i torsdags, hvilket vidner om et stort engagement hos byens borgere," siger hun.

Hvis det ikke lykkedes at sælge nok andelsbeviser, har FredensborgFordi en aftale med den nuværende indehaver, Poul Blæsbjerg, der løber året ud.

"Hvis det ikke lykkedes at rejse de 650.000 kr. så får folk deres penge tilbage. Minus de udgifter vi har haft til at etablere selskabet og hjemmesiden," siger hun.

Marie Louise Hartvig Widding håber, dog at drømmen bliver til virkelighed.

"Vi drømmer om at drive en solid og moderne boghandel med arrangementer, forfatteraftener og på længere sigt en bogcafe.

Publiceret 24 September 2019 06:00