Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V) var tidligere på året på besøg hos læge Henrik Rømer for at sætte fokus på lægemanglen i Fredensborg. Nu anbefaler forvaltningen at opføre et helt nyt sundhedshus ved Lystholm i Fredensborg. Arkivfoto.

Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V) var tidligere på året på besøg hos læge Henrik Rømer for at sætte fokus på lægemanglen i Fredensborg. Nu anbefaler forvaltningen at opføre et helt nyt sundhedshus ved Lystholm i Fredensborg. Arkivfoto.

Planer om nyt lægehus ved Lystholm

Forvaltningen anbefaler at bygge et helt nyt lægehus ved Lystholm i Fredensborg

Det kommende lægehus i Fredensborg skal ligge i et nyopført byggeri ved siden af ældrecenteret Lystholm. Sådan lyder anbefalingen fra forvaltningen i Fredensborg Kommune, til Økonomiudvalget der i næste uge skal behandle sagen.

Fredensborg Kommune har længe ledt efter egnede lokaler til et nyt lægehus på 400 kvadratmeter i Fredensborg. Undervejs har forvaltningen undersøgt mulighederne og om der var interesse blandt de sundhedsfaglige klinikker i Fredensborg for at komme med i et nyt sundhedshus.

I et notat til politikerne ridser forvaltningen en stibe modeller op, som Økonomiudvalget skal tage stilling til, men samtidig peger forvaltningen på et nyt byggeri ved Lystholm, som den bedste løsning.

"Da det ikke har vist sig muligt for lægerne at leje lokaler i Fredensborg Bycenter, vil det efter administrationens opfattelse være nybyggeri ved Lystholm, som vil være den sundhedsfagligt mest fremtidssikrede løsning," står der.

Som nævnt skal sagen i næste uge behandles i Økonomiudvalget og i følge forvaltningen er der to muligheder ved et nyt lægehus som politikerne skal tage stilling til:

Enten skal der opføres et helt nyt lægehus på 400 kvadratmeter som anslået koste 10 millioner kroner. Ellers skal der opføres et sundhedhus efter samme model som 'Skovgården' i Humlebæk, med en række kommunale sundhedsfunktioner og lægeklinik, med et samlet areal på knap 1500 kvadratmeter, der anslået vil løbe op i 25 millioner kroner.

Ifølge forvaltninge har læge Henrik Rømer vist interesse for begge forslag.

Som det fremgik af Uge-Nyt for nyligt droppede forvaltningen ellers planerne om at flytte biblioteket ned i den tidligere Kiwi-forretning i Jernbanegade og skabe et stort lægehus, hvor biblioteket ligger i dag. Og nu er planen om at oprette en lægeklinik på samme etage som biblioteket også droppet igen.

"Administrationen finder, at biblioteksløsningerne vil give udfordringer i den fremtidige biblioteksdrift og de ombyggede lokaler kan være vanskelige at anvende til andet formål, hvis lægerne fraflytter," skriver forvaltningen.

Den sidstnævnte plan indebar samtidig, at der skulle etableres en ny elevator udenpå bygningen og at mødelokalerne fra biblioteket skulle flyttes til Alexandrahouse.

"Alexandrahouse er for så vidt velbeliggende, men ejendommens stand og bevaringsværdighed, kan medføre en række udfordringer med en ombygning. Særligt tilgængelighedskravene med en elevator skal analyseres nærmere. Lægerne har endvidere en række forbehold for denne løsning," skriver forvaltningen i notatet.

Region Hovedstaden har godkendt, at der kommer en ekstra læge i Fredensborg, hvis en aftale var på plads senest 1. september i år. Derfor har Fredensborg Kommune bedt om at få udsat fristen fra regionen med et år indtil der er fundet en løsning.

"Uanset hvilken af disse scenarier, der vælges, vil lokalerne ikke være indflytningsklare til 1. januar 2020 og lægerne har meddelt, at de derfor ikke kan binde sig til noget, før det er afklaret, hvorvidt regionen vil forlænge tidsfristen med en horisont på minimum et år fra nu," skriver forvaltningen.

Publiceret 19 September 2019 06:00