Hanne Lindemann får alligevel lov til at opføre et træhus på grunden i Grønholt - uden at der skal bygges en mur rundt om. Arkivfoto: Fred Jacobsen

Hanne Lindemann får alligevel lov til at opføre et træhus på grunden i Grønholt - uden at der skal bygges en mur rundt om. Arkivfoto: Fred Jacobsen

Fredensborg Kommune i kovending:

Hanne får alligevel lov til at bygge træhus på landet

Fredensborg Kommune vil bløde op så det fremadrettet bliver lettere bygge træhuse på landet

Den 75-årige Hanne Lindemann får alligevel lov til at opføre et træhus på sin grund i Grønholt.

I første omgange krævede Fredensborg Kommune ellers, at Hanne Lindemann skulle opføre en skalmur af mursten rundt om træhuset. Svaret fra forvaltningen var, at der historisk ikke er tradition for at bygge huse af træ på landet, og da huset ligger i en landzone, krævede forvaltningen, at Hanne Lindemann skulle bygge en mur af mursten rundt om huset.

Det undrede Hanne Lindemann sig dog over, da der 600 meter væk ligger et andet træhus.

Sagen fik viceborgmester Ulla Hardy-Hansen til at begære sagen optaget i Plan,- miljø- og klimaudvalget, hvor blev behandlet onsdag.

Nu får Hanne Lindemann alligevel lov til at opføre træhuset - uden at der skal bygges en mursten mur rundt om, fortæller udvalgsformand Lars Simonsen (R).

"Udvalget vil i den konkrete sag gøre en undtagelse og give tilladelse til, at der kan opføres et træhus på grunden. Det mener vi godt, at vi kan, da huset ligger på en blind vej og ikke kan ses fra vejen," siger han til Uge-Nyt.

Og det glæder Hanne Lindemann, der er lettet over sagens udfald.

"Jeg er meget glad for, at jeg nu kan komme videre," siger hun til Uge-Nyt.

Vil bløde reglerne op

Årsagen til de skrappe regler skal findes i at de er nedfældes i den såkaldte kommuneplan, der fastlægger de store linjer i den samlede strategi for Fredensborg Kommune. Men nu vil Plan-, miljø- og klimaudvalget se på om restriktionerne i kommuneplanen for at få dem blødt op, fortæller Lars Simonsen.

"Udvalget vil se på om det er muligt at ændre kommuneplanen på sigt, så det bliver lidt mere fleksibelt at få tilladelse til opføre træhuse," siger han.

Lars Simonsen understerger dog, at det er vigtigt, at man bevarer estiktikken.

"Det er vigtigt at det ikke går ud over det estiske, og at man bevarer den kulturhistoriske tradition med huse af mursten på landet. Modsat i Sverige, hvor mange huse på landet er træhuse. Og man kunne godt forestille sig en nyfortolkning, hvor man måske huse med i 60 pct. træ og 40 pct. mursten. Det har vi set nogle eksempler på i blandt andet Hamborg," siger han.

Til de siger Hanne Lindemann.

"Det er da også helt ulogisk med de regler, og jeg er meget glad for, at jeg har gjort noget ved det, for hvis ingen kæmper for det, så kommer vi jo aldrig videre," siger hun.

Publiceret 15 August 2019 09:19