Vilja på otte år fra Fredensborg er dybt koncentreret om at hakke løg til dagens suppe.

Vilja på otte år fra Fredensborg er dybt koncentreret om at hakke løg til dagens suppe. "Man smager nye ting og får nye venner," siger hun om ugen hidtil på Madskolen. Fred Jacobsen

Så er der dækket op:

I aften er det forældrene, der sætter sig til bordet

20 børn bruger en sommerferie uge på Madskolen på Fredensborg Skole Vilhelmsro

Af
Fred Jacobsen

De forældre, der senere i dag skal spise deres aftensmad på Fredensborg Skole Vilhemsro, kan godt glæde sig: Deres børn har forberedt en fin, fin menu til dem: Pasta penne gratin med bacon og champion, hjertesalat med vinaigrette, landsholdets grøntsag-æble punch med ingefær og porcherede pærer med flødeskum. Velbekomme, kan man så bare sige. Og børnene har også forberedt sig til at gøre deres 'gamle' klogere.

Kokkene bag menuen er de 20 børn, der i løbet af denne uge har deltaget i Madskolen, som er en uge med mad for børn arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med 4H og med Rema 1000 som sponsor.

De skal ikke kun lave maden; de skal også fortælle forældrene om de fire fokusområder, ugens madskole består af: Madspild først og fremmest, æg, som børnene har arbejdet med i forskellige afskygninger, fødevarerne mærker, og de skal også berette om onsdagens ekskursion til 4H i Søholm.

Æg og madspild i fokus

Og det er lige præcis æggene, Anna på otte pår fra Hillerød, fremhæver, da Uge-Nyt er et smut forbi for at se kokkebørnene over skuldrene. Hun er med for første gang.

"Det med æg var sjovt, at de er sunde og der kan laves så meget forskelligt har være sjovt, siger Anna.

Sophie på 11 år fra Nærum er veteran til sammenligning, for det er tredje gang hun deltager i Madskolen. Så hun har noget at sammenligne med.

"Instruktørerne hjælper mere til her end de har gjort de andre steder. Der er flere pauser. Og så er det sjovt at lære at lave forskellig mad med den samme råvare," mener Sophie, der også henviser til madskolens æggetema.

Spejlæg på bål

De tyve madglade og - nysgerrige børn bliver guidet af fem frivillige instruktører.

"Vi har fem glade dage her," fortæller Kirsten Nielsen, der ud over at være instruktør på Madskolen også er leder af 4H i Søholm. Det var dertil, børnene onsdag tog på ekskursion, hvor de blandt andet skulle være sammen med dyr og lave forskellige aktiviteter med dem, eksempelvis kaninhop. Og selvfølgelig lave noget mad under andre forhold: Her blev det til at lave spejlæg på bål - i regnvejr.

Da Uge-Nyt var på besøg var børnene i gang med at snitte og skære grøntsager til den suppe, der var del af dagens frokost. Og da den var fortæret, gjaldt det forberedelserne til den tidlige aftensmad, hvor forældrene kommer på besøg. Så de fik alle travlt med at lave med til ca. 70 personer.

Falder for aldersgrænsen

For 12-årige Frederik fra Nærum - som fylder 13 år på onsdag - var årets madskole hansa tredje og sidste. Han falder for aldersgrænsen. Han laver også mad derhjemme og tager en ny erfariung med sig.

"Jeg har nu lært at lave ovnbagt kylling, fortæller han, mens han ælter dejen til de flutes, der skal serveres til frokosten.

Publiceret 01 August 2019 14:50