DEBAT:

Hvad tænker byrådet dog på...

"Der er ikke behov for ny belægning i Jernbanegade. Men der er behov for, at bryde den grumme skæbne, som Fredensborg bymidte har gennemlevet i en årrække," skriver debattøren i dette indlæg

Ralph Kapper Hansen, Pal. Mullersvej 4, Fredensborg

For 10 - 15 år siden blev der afholdt en arkitektkonkurence for Fredensborg. Konkurrencen medførte, at byrådet besluttede en gennemgribnede renovering af Jernbanegade. Til projeket blev valgt dyre kvaltetsmaterialer og kunstneren Finn Reinbothe blev bestilt til at udføre den vandkunst i granit, som i dag udligner højdeforskellen ved Lilletorv. Projektet medførte udgifter for et tocifret millionbeløb.

Belægningerne er ikke på nogen måde nedslidte i dag. Derimod ser det sløjt ud med vedligeholdelsen. Knækkede fliser bliver ikke udskiftet. De klassiske støbejernsriste omkring træerne der blev nedlagt for at skabe en særlig "fredensborg aura", som vidner om byens lange samliv med et kongeligt slot. Disse riste er nu delvist fjernet og arealerne er tæt begroet med ukrudt.

Efter udgåede træer er der ikke sket genplantning, men arealet er istedet blevet flisebelagt. Endvidere blev der i tilknytning til den udarbejdede lokalplan lavet en plan for krav til skiltningen i gaden. Denne plan bliver der helt åbenlyst ikke længere administreret efter. Følgen er, at skiltningen i dag er plastificeret og af laveste karakter.

Intentionen i projektet var et ønske om, at skabe et højt kvalitetsniveau i Jerbanegade, som byggede videre på Fredensborgs historie som residensstad.

Desværre er der ikke meget tilbage af storheden i det oprindelige projekt, som i de første år efter indvielsen blev almindeligt kendt som meget vellykket, og derfor havde mange besøg af fagfolk og arkitektstuderende.

Der er ikke behov for ny belægning i Jernbanegade. Men der er behov for, at bryde den grumme skæbne, som Fredensborg bymidte har gennemlevet i en årrække. Og helt åbenbart et andet vedligeholdelseniveau, som også bør indebære et højere æstetisk og arkitektonisk niveau.

Publiceret 26 June 2019 05:00