Peter Heiberg foran det imponerende Danmarks-monument, der blev skabt under Frederik den 5. Foto: Pia Haabegaard

Peter Heiberg foran det imponerende Danmarks-monument, der blev skabt under Frederik den 5. Foto: Pia Haabegaard

Danmarks-monumentet i Fredensborg samler os

I anledning af 800-året for Dannebrog har formanden for Fredensborg-Humlebæk lokalhistoriske Forening udvalgt Danmarks-Monumentet

Af
Pia Haabegaard

Lørdag 15. juni kan Dannebrog fejre 800 år. I den anledning har Uge-Nyt spurgt Peter Heiberg, der er formand for Fredensborg Humlebæk Lokalhistoriske Forening, om det mest danske i Fredensborg Kommune. Og han er ikke i tvivl.

"Det er selvfølgelig Danmarks-monumentet i Fredensborg Slotshave", slår han fast.

Nordisk Versailles

"For mig er det et symbol på, hvad Danmark er og har været. Frederik 5. blev konge i 1746, og han holdt meget af Fredensborg Slot, hvor han tilbragte somrene.

Slotshavens hovedstykker blev de to store monumenter i marmor, som flankerer Brede Allé

Slotshaven blev i hans tid lagt om efter fransk forbillede, og planen var, at der skulle skabes et nordisk Versailles med en kæmpeallé, marmorhave og mange udsmykkede haverum med klassiske skulpturer, vaser og obelisker.

20 meter marmor

Billedhuggeren Johannes Wiedewelt kom til at stå for den kunstneriske udsmykning. Slotshavens hovedstykker blev de to store monumenter i marmor, som flankerer Brede Allé.

De er 20 meter lange og forestiller næsten identiske, siddende kvinder i antik klædedragt, der med udstrakte arme hilser på hinanden.

Man er ikke i tvivl om, hvem de to kvinder er, da de hver især støtter sig til et våbenskjold, henholdsvis det danske og det norske rigsvåben, som hver er flankeret af våbenskjolde fra andre af kongens lande", fortæller Peter Heiberg.

Godt humør

Peter Heiberg glæder sig til at fejre danskheden og Dannebrog på Valdemarsdag, for han holder rigtig meget flaget.

"Det er jo et nationalsymbol, og så er det også meget smukt. Jeg bliver i rigtig godt humør, når flaget er hejst. Så er jeg ikke i tvivl om, at jeg er dansk.

På Femø, hvor jeg har min gang, er flaget hejst, når købmanden har åbent

Da jeg arbejdede som biblioteks- og arkivchef i Banedanmark havde jeg også ansvaret for flagningen. Det var en spændende opgave, som jeg var meget glad for.

Købmandens flag

Dannebrog symboliserer for Peter Heiberg samhørighed og fællesskab.

"Det er et identifikationspunkt, som alle kan samles om, fordi det er neutralt. Og vi bruger det i utrolig mange sammenhænge, både når vi fejrer og sørger. Der kan ikke holdes fest uden Dannebrog, og på Femø, hvor jeg har min gang, er flaget hejst, når købmanden har åbent.

Det er meget festligt", slutter han.

Publiceret 15 June 2019 10:00