I en ny undersøgelse fra BUPL Nordsjælland svarer 77 procent af pædagogerne i Fredensborg, at der er for få hænder i daginstitutionerne. Arkivfoto.

I en ny undersøgelse fra BUPL Nordsjælland svarer 77 procent af pædagogerne i Fredensborg, at der er for få hænder i daginstitutionerne. Arkivfoto. Arkivfoto.

Ny undersøgelse: Én pædagog ofte alene med 18 børn

Hver anden pædagog i Fredensborg er ofte alene med op til 18 børn, viser ny BUPL-undersøgelse

Én pædagog alene med 18 børn. Det er ikke en udsædvanlig oplevelse blandt pædagogerne i Fredensborg Kommune. Det viser en ny undersøgelse fra BUPL Nordsjælland.

I undersøgelsen svarer hver anden pædagog, at de var 'alene med alle børn på stuen i en periode', dagen før de svarede på undersøgelsen.

For vuggestuerne betød det, at pædagogerne i gennemsnit var alene med mere end ni børn og i børnehaver næsten 18 børn.

Pædagogerne i Fredensborg Kommune mener, at der er alt for få hænder.

I undersøgelsen svarer tre ud af fire pædagoger eller 77 procent, at der generelt er for lidt personale i forhold til antallet af børn og opgaver.

Og når kolleger er væk på grund af sygdom, møder eller ferie, siger seks ud af ti pædagoger, at der heller ikke er vikarer.

Ifølge BUPL Nordsjællands undersøgelse overvejer næsten fire ud af ti pædagoger i Fredensborgs daginstitutioner at finde nyt job i en anden branche på grund af arbejdspres.

For lidt personale betyder, at alt for mange børn ikke får tilstrækkelig omsorg, oplever seks ud af ti pædagoger i Fredensborg. Og undersøgelsens resultat bekymrer formand for BUPL Nordsjælland, Pernille Riis.

"Det er dybt problematisk og uansvarligt. Alle ved, at omsorg og nærvær fra voksne er helt afgørende for en god barndom, men uanset hvor hurtigt pædagogerne løber, kan de ikke opfylde alle børns behov," siger hun til Uge-Nyt.

Pernille Riis efterlyser derfor bedre normeringer.

"Antallet af medarbejdere er skåret så langt ned, at nogle børn hver eneste dag risikerer at blive overset. Nu må kommuner og regeringen tage fælles ansvar for at garantere penge nok til at ansætte mindst én voksen til tre børn i vuggestuerne og mindst én voksen til seks børnehavebørn," siger hun.

Sidste år tilførte Fredensborg Kommune 2,3 millioner kroner til de 0-2 årige, og det er positivt siger Sidsel S. Pedersen, der er forhandlingsleder for i BUPL Nordsjælland.

"Vi formoder, at det er derfor Fredensborg har lidt færre børn pr. pædagog i vuggestuer i forhold til gennemsnittet i de øvrige nordsjællandske kommuner. Vi håber, at kommunen vil fortsætte forbedringerne ved de kommende budgetforhandlinger," siger hun.

Formand for Børne- og skoleudvalget i Fredensborg Kommune Per Frost Henriksen (S), afviser at kommentere på sagen, da byrådet fredag holder budgetseminar.

Publiceret 25 April 2019 08:00