safasdfasfafs

Engineer Showing Apprentice How To Measure CAD Drawings Monkey Business - stock.adobe.com

Under hver tiende i Fredensborg tager en erhvervsuddannelse

Færre og færre af en ungdomsårgang i Fredenssborg Kommune tager en erhvervsuddannelse

Det går den forkerte vej med de erhvervsfagligeuddannelser i Fredensborg Kommune. For under ni procent af en årgang tager en erhvervsfagliguddannelse, mod 11,5 procent for to år siden. Det viser en ny opgørelse over søgningen til de erhvervsfaglige uddannelser.

Og det ærgrer formanden for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen.

"Målet er, at 30 pct. af folkeskoleeleverne i 2025 skal søge ind på en erhvervsuddannelse. Fortsætter den udvikling risikerer Fredensborg Kommune at manglen på håndværkere vil stige," siger han og tilføjer:

"Ser vi de nordsjællandsske kommuner under ét, er det kun 13,3 procent. af eleverne, der i år har søgt ind på en erhvervsskole. Det skyldes blandt andet, at forestillingerne og forventningerne er forskellige hos både de unge og deres forældre i forskellige landsdele. Målet er da heller ikke at udviske alle forskelle på tværs af landet, men der er god grund til at rokke ved både forestillinger og fordomme, så flere unge havner på den rette hylde, og samfundet ikke går glip at gode håndværkere," siger han og fortsætter:

"Unge faglærte inden for eksempelvis bygge- og anlæg har et hav af gode jobmuligheder, lige som der er mulighed for at læse videre til eksempelvis bygningskonstruktør eller ingeniør eller blive selvstændig," siger han.

Mange på gymnasiet

Formanden for Børne- og skoleudvalget i Fredensborg Kommune, Per Frost Henriksen (S) tager kritikken med knusende ro.

"Først og fremmest er jeg glad for, at der er så mange af en ungdomsårgang der vælger en uddannelse til. I Fredensborg og Hørsholm kommuner søger mange unge på gymnasier. Der er fremragende gymnasier i både Espergærde og Rungsted, som rigtig mange forældre og unge foretrækker. Valget gør dem tværtimod både fornuftige og ansvarlige, klogt at de tænker i gymnasial uddannelse, ligesom det er fornuftigt at nogle vælger erhvervsuddannelserne. Pointen er, at de unge kommer i gang og forældre og de unge vælger det de føler er det rigtige, efter kyndig vejledning og oplysning," siger han og tilføjer.

"Når det så er sagt, så er der for langt til de nærmest ervhvsfaglige uddannelser i Fredensborg Kommune. Der er ingen tvivl om, at hvis der havde ligget en god erhvervsskole i vores område, så havde tallene set anderledes ud," siger Per Frost Henriksen og tilføjer:

"Jeg er helt med på, hvad erhvervsuddannelserne siger, men omvendt så er der frit valg,og om de vælger det ene eller det andet det er ikke så vigtigt," siger han.

Publiceret 18 April 2019 10:00