Nyt forsøg skal få pendlere til at lade bilen stå

Fredensborg Kommune udlåner el-cykler, for at få borgerne til at lade bilen stå og hoppe på cyklen

Fire borgere troppede forleden op på Fredensborg Rådhus for at låne en elcykel. I fire uger vil de lade bilen stå og i stedet pendle på arbejde på elcyklen.

Det sker i forbindelse med et nyt forsøg, hvor Fredensborg Kommune hver måned frem til oktober udlåner el-cykler til fire borgere, der normalt pendler til arbejde i bil.

Formålet er at få pendlerne til at lade bilen stå, fortæller formand for Plan-, miljø- og klimaudvalget, Lars Simonsen (R).

"Både cykel og el-cykel er et godt alternativ til bil nummer to. Og det er sundt med motion, og som kommune har vi også et ansvar for at nedbringe udledningen af CO2," siger han til Uge-Nyt.

Erfaringer fra tidligere forsøg, viser at 50 procent af borgerne ændrer vaner og begynder at cykle mere, efter de har prøvet en elcykel.

"CO2-udslippet reduceres med mere end 90 pct. for hver tur, du tager på elcykel i stedet for i bil. Jo flere af os der erstatter de korteste bilture med en elcykel, jo mere CO2 sparer vi", siger han.

Fredensborg Kommune er en af de kommuner med det højeste antal biler pr. indbygger, og en femtedel af kommunens totale CO2-udledning stammer fra personbiler.

Derfor er udlån af elcykler blandt de initativer der skal nedbringe CO2-udledningen i Fredensborg Kommune, som arbejder for at nå det regionale mål om fossilfri transport i 2050.

Elcyklen er sundere end sit rygte

Udover gevinsten for klimaet kan elcyklen også forbedre den enkeltes sundhed. Ny forskning viser, at man er 8,5 gange mere aktiv på elcykel, end når man kører i bil. Til sammenligning er man på en almindelig cykel 10,9 gange mere aktiv end i bil, fremgår det af en pressemeddelelse fra Fredensborg Kommune.

Forskellen på elcykel og en almindelig cykel er altså mindre, end man skulle tro. Samtidig oplever de fleste brugere det som en stor hjælp af have elmotoren, så man kan køre lidt længere eller bedre klare den tunge del af turen.

Deltagerne får alle tilbudt en sundhedstest før og efter forsøget, så de kan måle på egen krop, hvordan elcyklen kan forbedre formen. Tidligere forsøg i Fredensborg Kommune har vist, at elcykling både kan forbedre muskelstyrke og sænke fedtprocenten.

Og står det til Lars Simonsen (R) skal der sættes flere forsøg i søen.

"Det er noget vi har set fra Tyskland, hvor man med succes har indført det i byer som har samme størrelse som vores. Så det er ikke kun noget der er forbeholdt store byer som København og Aarhus. Det er noget vi meget gerne vil udbrede og lave flere pilotprojekter både med cykler og el-cykler," siger han.

Publiceret 05 April 2019 08:00