Sophie Løhde besøgte tirsdag lægerne Henrik Rømer og Lea Wieghorst Knudsen der driver en lægepraksis i Fredensborg. Pressefoto.

Sophie Løhde besøgte tirsdag lægerne Henrik Rømer og Lea Wieghorst Knudsen der driver en lægepraksis i Fredensborg. Pressefoto.

Ni ud af ti læger i Fredensborg siger nej til nye patienter

Sophie Løhde besøgte tirsdag to læger i Fredensborg for at sætte fokus på en ny sundhedsaftale, som regeringen har afsat 8,5 milliarder kroner til, for at bygge nye, moderne sundhedshuse og lægepraksisser

Lægemanglen i Fredensborg er så stor, at mere end 93 procent af de praktiserende læger må sige nej til nye patienter. Det vil regeringen rette op på. Få timer efter regeringens præsentation af en ny sundhedsaftale besøgte innovationsminister Sophie Løhde (V) i sidste uge de to læger Henrik Rømer og Lea Wieghorst Knudsen der driver en lægepraksis i Fredensborg, for at sætte fokus på problemet.

"Sundhedsvæsnet skal tættere på borgerne – også i Nordsjælland. Vi har derfor sat 8,5 milliarder kr. af til en Nærhedsfond, der blandt andet skal bruges til at bygge nye, moderne sundhedshuse og lægepraksisser, hvor flere læger kan arbejde side om side. Og vi skal have rustet de praktiserende læger til at håndtere flere opgaver," siger hun.

Innovationsministeren ville høre, hvordan de praktiserende læger tager imod regeringens sundhedsaftale, der blandt andet skal rykke sundhedsvæsnet tættere på borgerne. Og de to læger tog umiddelbart positivt imod regeringens planer om at styrke det nære sundhedsvæsen.

"Det er helt klart den vej, vi skal gå", siger Henrik Rømer, der oprindeligt havde lægepraksissen alene, men for et par år siden fik Lea Wieghorst Knudsen som kompagnon, så de i dag er to læger i bygningen, som bl.a. også huser en fysioterapeut og en psykiater.

Flere lokale sundhedshuse

Lea Wieghorst Knudsen, som har arbejdet som sygehuslæge i en årrække, før hun blev praktiserende læge, kan også se fornuften i at investere i lokale sundhedshuse og flerlægepraksisser:

"Det er fornuftigt at flytte nogle af behandlingerne og kontrollerne ud af sygehusene. Og vi påtager os gerne opgaven med at se flere patienter", siger hun.

Ifølge Sophide Løhde er det imidlertid ikke nok at bygge nye sundhedshuse. Det er også nødvendigt at få flere sygeplejersker og læger. I dag er der nemlig mangel på både sygeplejersker og praktiserende læger.

"Vi skal have uddannet flere praktiserende læger, så der fremover vil være en bedre lægedækning. Med sundhedsaftalen vil vi derfor sikre flere praktiserende læger på både den korte og lange bane. Vi vil blandt andet løfte antallet af uddannelsesstillinger og introduktionsstillinger", siger hun.

Større sammenhæng i sundhedsvæsnet

Sundhedsaftalen skal også være med til at sikre, at der bliver større sammenhæng i patientbehandlingen. I dag er der nemlig for mange patienter, som falder ned mellem to stole, når de er i kontakt med sundhedsvæsnet.

"Vi skal betragte sundhedsvæsnet som et samlet sundhedsvæsen. Patienterne skelner jo ikke mellem, om de går ind af ad døren til sygehuset, deres praktiserende læge eller et kommunalt sundhedstilbud. De vil have sammenhæng. Derfor vil vi blandt andet oprette 21 sundhedsfællesskaber, der skal være med til at sikre, at sundhedsvæsnet hænger ordentligt sammen," siger Sophie Løhde.

Og hvis man skal tro Henrik Rømer, er det nødvendigt at få skabt større sammenhæng på tværs af sektorer i sundhedsvæsnet:

"Vi oplever ofte, at vi har en kæmpe opgave med at få samlet op på patienterne, når de forlader sygehusene. Så det vil bestemt være positivt, hvis vi kan få en bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet", siger han.

/pm

Publiceret 27 March 2019 11:16