Udstillingen 'Kvindeliv – fra ildsted til komfur' sætter fokus på kvindernes arbejdsliv som det så ud for omkring 200 år siden og frem til efterkrigstiden. Foto: Peter Mailand

Udstillingen 'Kvindeliv – fra ildsted til komfur' sætter fokus på kvindernes arbejdsliv som det så ud for omkring 200 år siden og frem til efterkrigstiden. Foto: Peter Mailand

Se billederne: Ny udstilling sætter fokus på kvindernes arbejdsliv i gamle dage

Fredensborg Lokalhistoriske Museum zoomer ind på kvindernes arbejdsliv som det så ud for omkring 200 år siden og frem til efterkrigstiden. Udstillingen kan ses frem til 30. af oktober

Udstilling En hegle, et jernkomfur og madam blå. Det er bare et lille udpluk af de genstande man kan se på en ny udstilling på Fredensborg Lokalhistoriske Museum. For med udstillingen 'Kvindeliv – fra ildsted til komfur' sætter det lille museum i Avderød fokus på kvindernes arbejdsliv som det så ud for omkring 200 år siden og frem til efterkrigstiden. Det fortæller tovholder Niels Storgaard Simonsen til Uge-Nyt.

"Sidste års udstilling havde jo temaet 'landsbyens håndværkere' og i år er det 'kvindernes arbejdsliv' vi sætter fokus på," siger han.

Udstillingen zoomer ind på kvindernes arbejde og langsomt ændrer sig i takt med den teknologiske og økonomiske udvikling og de kulturelle strømninger, der er gældende i perioden. En af de ting, der for alvor har ændret kvindernes arbejdsliv, er komfuret, fortæller Niels Storgaard Simonsen.

"Det var nærmest en revolution, da de første komfurer kom frem omkring 1890'erne. For tidligere skulle man bruge et ildlsted i huset, og det tog det måske fire-fem timer at varme et ildsted op, før man kunne lave mad og bage brød. Men nu kunne man varme komfuret op på kort tid, så man kunne bage og lave mad Og hvor der tidligere kun var plads til én gryde så kunne man nu lave maden over flere blus," siger han.

Udstillingen viser ikke, hvordan kvinderne i de forskellige sociale lag på landet arbejdede. Den viser derimod, hvad kvindens arbejde på en middelstor gård kunne bestå i.

Under arbejdet med udstillingen, har det gjort stort indtryk på Niels Storgaard Simonsen, hvor dygtige kvinderne egentlig var til arbejdet.

"De var jo simpelthen det, vi kunne kalde 'multihåndværkere' eller tusindkunstnere. De var 100 procent selvforsynende og skulle lave alting selv. De skulle både være kokke og lave maden og gøre rent. Men de skulle også være lysestøbere, så man kunne se om aftenen. De skulle være mejerister og lave smør og ost. De var ølbryggere. De skulle sørge for at hele familien havde tøj, så de var også være vævere og skræddere. Og de skulle også reparere tøjet, når det gik i stykker. Og de strikkede uafladeligt og ofte samtidig med, at de lavede noget andet," siger han.

Men selvom om der var nok at lave tog kvindern også del i det hårdere arbejde, fortæller Niels Storgaard Simonsen.

"Det hjalp også mændene med deres arbejde, såsom at høste og malke og når man dengang byggede huse, var det lerklindede bindingsværkshuse. Så byggede træværket, men det var kvinderne, der skulle lerkline husene, så de skulle faktisk også være bygningsarbejdere," siger han.

Arbejdet på gården blev udført sammen med bondekonen og tjenestepigerne og børnene hjalp til med arbejdet allerede fra de var omkring seks år.

Ser man bort fra kvinderne i de øverste sociale lag, var dette arbejde, simpelthen de fleste kvinders lod her i livet, fortæller Niels Storgaard Simonsen.

"Kvinderne arbejdede simpelthen fra de stod op tidligt om morgenen til de gik i seng sent om aftenen. Og havde de hørt om det vi i dag kalder et 8-16 job og 37 timers arbejdesuge, ville de have kaldt det den skammeligste og forfærdeligste synd og dovenskab, der kun kunne føre til fortabelsen efter dette liv," siger han.

De fleste genstande på udstillingen er museets egne, men en den af genstandene er udlånt af private brugere, fortæller Niels Storgaard Simonsen.

"Jeg vil især takke Birgit Mark, for hun har udvist en enestående generøsitet ved at lade os låne fra hendes store samling af husgeråd," siger han.

Udstillingen 'Kvindeliv – fra ildsted til komfur' kan ses på Fredensborg Lokalhistoriske Museum i Avderød frem til 30. oktober.

Publiceret 08 March 2019 06:00