For Morten Messerschmidt er det et tilvalg at stille op i Nordsjælland.

For Morten Messerschmidt er det et tilvalg at stille op i Nordsjælland. Foto: Fred Jacobsen

Messerschmidt:

Værdikriger og ambassadør for Nordsjælland

Danmarks hidtil største stemmesluger stiller op i Fredensborg-kredsen

Af
Fred Jacobsen

kandidat "Da mit kandidatur blev kendt, blev der skrevet værdikriger om mig. Det passer mig godt. Værdipolitik er mit hjerteblod."

I værdipolitik ligger for eksempel det, at vi glemmer vores rod, den danske kultur, følelsen af at høre hjemme.

"Man skal have lov til at føle sig hjemme," siger Morten Messcherschmidt, der stiller op til et kommende folketingsvalg for Dansk Folkeparti (DF) i Fredensborg-kredsen - det vil sige i Fredensborg og Hørsholm kommuner.

Dannelsestab

Han finder det foruroligende, at lærere herhjemme bliver udsat for vold og mister myndighed, og at unge kan forlade skolen uden at kunne skrive et ordentligt dansk.

"Jeg oplever et dannelsestab, som om ting ikke eksisterer, hvis de ikke findes på Google eller er i X-factor," lyder det fra den 38-årige tidligere folketingspolitiker, så EU-parlamentariker og nu folketingskandidat med står lyst til et comeback på Christiansborg.

Klar til strid modvind

Med til den (gen)dannelsesrejse, værdikrigeren Messerschmidt så gerne vil være rejseguide på, hører også hans oplæg til at skolebørnene skal tiltale lærerne med hr. og fru og efternavn. For at genvinde den myndighed, han mener, lærerne har mistet.

Tror du ikke, det løb er kørt?

"Nej, det er noget, vi selv bestemmer. Der er vores eget valg," mener Morten Messerschmidt, der er klar til at stille sig op "strid modvind" i de værdipolitiske spørgsmål.

Irriterende sag

Den stride modvind har han mærket på egen krop. EU's svindelenhed undersøger fortsat hans rolle i formodet svindel med EU-midler, hvor Messerschmidt beskyldes for at have spillet en aktiv rolle i at bruge EU-midler imod reglerne på DF-aktiviteter her i landet.

Værdipolitik er mit hjerteblod

"Det er da irriterende, at den sag ikke er afsluttet. Omvendt skal folk bare spørge, hvis de er i tvivl. Som jeg har sagt før, er jeg ikke i tvivl om, at jeg ikke har gjort noget forkert eller ulovligt," siger han om den sag.

Ud over værdipolitik finder han det vigtigt at være ambassadør for Nordsjælland i almindelighed og Fredensborg-kredsen i særdeleshed. Og han understreger, at det er et tilvalg, at han stiller op lige her.

"Det er centrum for min ungdom og opvækst. Her har jeg for eksempel været ofte," siger han og kigger sig omkring i kulturhus Trommen, hvor han møder Uge-Nyt over en kop kaffe. Og så glæder han sig også til at have en kreds, der er tættere på hans bopæl end da han senest var i Folketinget, valgt i Østjylland.

Imageproblem

Morten Messerschmidt bruger tid på at sætte sig ind i, hvad det er, nordsjællanderne slås med. Han har været på turné og talt med 11 borgmestre, som har taget godt imod ham, som han siger, og har identificeret nogle tre emner, der betyder noget i denne del af landet: Kystbanen, den kommunale udligning og Udrejsecenter Sjælsmark.

Han synes tankerne om s-tog på Kystbanen er interessant og om udligningsdebatten mener han, at Nordsjælland kæmper med et imageproblem.

"Folk tror, man pr. definition er velhavende, når man bor her. Der skal fokuseres mere på leveomkostninger, som er høje på grund af grundskylden," siger han - og så er der børns forhold på Udrejsecenter Sjælsmark.

"Det er ikke det rette stede for dem. Det er i sidste ende forældrenes ansvar. Børn skal ikke tages som gidsler. De må tages ud, tvangsfjernes om nødvendigt," siger han.

CV

Født 13. november 180 i Frederikssund

cand. jur. 2009 ved Københavns Universitet

Valgt til Folketinget i Aarhus Amt 2005 (3812 personlige stemmer)

Valgt til Folketingen 2007 (11.466 personlige stemmer)

Valgt til Europaparlementet 2009 (284.500 stemmer)

Valgt til Europaparlamentet 2014 (465.758 personlige stemmer)

Publiceret 06 March 2019 09:00