Et samlet byråd vil have Movia til at sætte køreplaner op i Fredensborg Kommune. Arkivfoto: Peter Mailand

Et samlet byråd vil have Movia til at sætte køreplaner op i Fredensborg Kommune. Arkivfoto: Peter Mailand

Fredensborg Kommune vil have Movia til at sætte køreplaner op igen

Et enigt byråd står bag et brev til Movia, der skal få busselskabet til at sætte køreplaner op i Fredensborg

Movia har været for hurtige med at fjerne de fysiske køreplaner ved busstanderne, og i stedet henvise kunderne til mobiltelefonen, for at se afgangstiderne. Det mener et samlet byråd i Fredensborg Kommune, der vil have busselskabet til at sætte køreplanerne op i Fredensborg.

Sagen blev mandag debatteret i byrådet, efter Freja Brabæk (DF) havde bedt om at få den på dagsordenen, for at få opbakning til brevet.

"Vi er ærgerlige over, at Movia har truffet en beslutning henover hovederne på borgerne," sagde hun.

Freja Brabæk Kristensen mener, at en del ældre i befolkningen, har svært ved at forholde sig til digitale platforme.

"Der er mange ældre borgere og gangbesværede der har svært ved at bruge en mobiltelefon. Vi mener, af principielle årsager, at borgerne skal ikke være afhængige af at have en mobiltelefon, for at se afgangstidere. Vi mener, at det er en serviceforringelse. Vi skal være med på de digitale platforme, men vi skal også bibeholde de fysiske bustider," sagde hun.

Movia er et tværkommunalt selskab, der er ejet af 45 kommuner på Sjælland. Fredensborg Kommune betaler et driftstilskud til Movia, for de buslinjer der kører igennem kommunen, hvor en del af de penge går videre til de enkelte vognmænd. Fredensborg kommune har omkring 250 stoppesteder, hvoraf flere betjener mere end en buslinje. I alt er der ca. 370 informationstavler i Fredensborg. Forvaltningen anslår i et forsigtigt skøn, at driftudgifterne årligt løber op i 175.000 kroner, hvis køreplanerne skal skiftes en til to gange om året. Fredensborg Kommune vil være positiv overfor en medfinansiering indenfor kommunegrænsen, hvis pengene kan findes i budgettet.

I den efterfølgende debat bakkede op Thomas von Jessen (K) om kritikken.

"Buspassagerne er kunderne. Langt de fleste gennemsnits-buspassagerer er ikke fortrolige med 'apps', og man forundres over, at Movia tilsyneladende ikke er interesserede i at undersøge kundesegmentet," sagde han og tilføjede.

"Det er helt klart en voldsom forringelse for netop de kunder, der kører med bus, hvoraf en hel del er meget afhængige af bussen," sagen han.

Thomas von Jessen mener, at borgerne hurtigt mister overblikket uden de fysiske køreplaner.

"Fredensborg Kommune må insistere på, at Movia begynder at interessere sig lige så meget for kunderne som vognmanden der kører ruten, gør det og kommunen gør det. Movia bør igen sætte de afgangstider op på stoppestederne. Movia driver kun stoppestederne og vi har én gang betalt Movia for det. Foreløbig ser det bestemt ikke kønt ud, at Movia interesserer sig mere for bundlinjen end for de kunder de rent faktisk betjener," sagde han på mødet.

Efterfølgende kunne borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) runde debatten af:

"Vi sender et brev til Movia, for at understrege, at det er et samlet byråd, der står bag det her," sagde borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).

Sagen skal nu igen behandles i Infrastruktur- og trafikudvalget.

Publiceret 27 February 2019 11:45