Slots- og Kulturstyrelsen har taget hul på arbejdet med at renovere Prins Henriks kongebro og går alt efter planen, står broen færdig allerede næste år. Foto: Peter Mailand

Slots- og Kulturstyrelsen har taget hul på arbejdet med at renovere Prins Henriks kongebro og går alt efter planen, står broen færdig allerede næste år. Foto: Peter Mailand

Slots- og Kulturstyrelsen: Kongebroen er færdig næste år

Styrelsen har foretaget de indledende undersøgelser og vil i år reparere dele af broen

Slots- og Kulturstyrelsen har taget hul på arbejdet med at renovere Prins Henriks kongebro og går alt efter planen, står broen færdig allerede næste år. Det skriver enhedschef Jens Borsholt, fra Slots- og Kulturstyrelsen i et svar til Uge-Nyt.

Slots- og Kulturstyrelsen anslår, at det vil koste omkring fem millioner kroner at renovere broen og har derfor inddelt projektet i flere etaper.

"Den første etape omhandlede undersøgelser af broen, og Slots- og Kulturstyrelsen har indkøbt træ til at udføre den næste etape, som går på at restaurere stykket ud til den ottekantede platform," lyder det fra Jens Borsholt.

Ifølge styrelsen er det meget dyrt at vedligeholde Kongebroen, og derfor har styrelsen undersøgt om broen kunne konstrueres på en anden og mere enkel måde.

"Det har vist sig ikke at være muligt at forenkle konstruktionen, og derfor bliver restaureringen af broen nu udført som den oprindeligt blev bygget," oplyser han.

Årsagen til at broen er dyr at vedligeholde, er, at den ligger på et meget udsat sted ved kanten af Esrum Sø.

"Når efterårs- og vinterstormene rusker, viser søen tænder, og der er gennem tiden brugt mange penge på at reparere skader på broen, som er opstået på grund af bølger og isskruninger. Det kan være svært at forstille sig, at søens bølger er i stand til at rive jernkæder midt over, men det er præcis det, vores medarbejdere har oplevet gentagne gange gennem årene, og til sidst var Slots- og Kulturstyrelsen nødsaget til at fjerne den ponton, som var holdt fast af kæderne," oplyser han.

Beklager afspærring

Slots- og Kulturstyrelsen beklager, at det har været nødvendigt at afspærre broen. "Årsagen til afspærringen er, at Kongebroens bærende konstruktion er kraftig angrebet af råd, og derfor er færdsel på broen ikke sikker," oplyser Jens Borsholt.

Publiceret 22 January 2019 10:30