Ensretning af madordning blev ikke behandlet politisk

Formanden for Social- og seniorudvaget, Hans Nissen (S), var 'meget overrasket' over ændring af madordning på flere ældrecentre

Af
Peter Mailand

Det var en ren adminstrativ beslutning af madordningen på tre forskellige ældrecentre i Nivå, Humlebæk og Kokkedal skulle ensrettes, for sagen blev aldrig behandlet politisk.

Det fortæller formanden for Social- og seniorudvalget i Fredensborg Kommune, Hans Nissen til Uge-Nyt.

"Der ligger ikke en politisk beslutning til grund for det administrative tiltag og der er heller ikke tale om en udløber af budgetbeslutningerne," siger han til Uge-Nyt.

Derfor blev Hans Nissen meget overrasket, da han læste om de ældres protester i Uge-Nyt.

"Jeg vidste intet om det og jeg blev meget overrasket over det, da jeg læste om det i Uge-Nyt. Derfor bad jeg straks om at få sagen behandlet på det efterfølgende møde i Social- og seniorudvalget," siger han til Uge-Nyt.

Ensretningen af de tre ældrecentre blev gennemført efter, at Fredensborg Kommune i sommer ansatte en ny ledende økonoma for Fredensborg ældremad. Efter ensretningen, der trådte i kraft fra årsskiftet fik kantinerne i de tre ældrecentre i Nivå, Humlebæk og Kokkedal forbud mod at sælge dagens retter i halve portioner til 28 kroner. I stedet måtte de ældre nu betale 54 kroner for en hel portion, hvilket skabte oprør blandt de ældre. Og siden bakkede Seniorrådet de ældre op i kritikken af Fredensborg Kommune.

Overfor Uge-Nyt har chefen for ældreområdet i Fredensborg Kommune, Hans Bækvang, begrundet ensretningen med, at mange ældre tidligere ikke har fået tilstrækkelig næring igennem de halve portioner. Men det er Hans Nissen ikke enig.

"Jeg er meget enig i Seniorrådets bekymringer, vi har en stor interesse i at ældre kommer i vores cafeer og spiser der, både af hensyn til den gode sunde mad vi tilbyder, og af hensyn til spisefællesskabet, som giver et værn mod den uønskede ensomhed, som mange ældre frygter at blive ofre for," siger han.

Samtidig mener Hans Nissen, at det er vigtigt, at man ikke ensretter ældrecentrene.

"Vi ser vores plejecentre som selvstændinge enhender, hvor der skal være plads til forskellige traditioner. Det er vigtigt, at vi bevarer den forskellighed der er på de forskellige centre," siger han.

Det var et enigt udvalg, der krævede ordningen rullet tilbage, øjeblikkeligt og Hans Nissen mener ikke, at det vil ske igen.

"Vi har sendt et klart signal til forvaltningen om, at hvis noget lignende af den størreslsesorden skal gennemføres en anden gang, så skal de lokale råd og seniorrådet tages med på råd inden det bliver gennemført og så skal det også op på politisk niveau. Så jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at det ikke gentager sig," siger han til Uge-Nyt.

Publiceret 17 January 2019 09:30