Grethe Troensegaard fra Seniorrådet bakker de ældre op i kritikken af Fredensborg Kommune. Foto: Peter Mailand

Grethe Troensegaard fra Seniorrådet bakker de ældre op i kritikken af Fredensborg Kommune. Foto: Peter Mailand

Seniorrådet: Flere raske ældre risikerer at blive svage efter ensretning af madordning

De ældres protest mod ensretningen af madordningerne bakkes op af Seniorrådet

Beslutningen om at ensrette madordningen i kantinerne på ældrecentrene i Nivå, Humlebæk og Kokkedal møder nu hård kritik fra Seniorrådet.

Efter Fredensborg Kommune fra årsskiftet ensrettede madordningerne i kantinerne i de tre ældrecentere har pensionisterne ikke længere haft mulighed for at købe dagens retter i halve portioner til 28 kroner. I stedet må de ældre betale 54 kroner for en hel portion af dagens hovedret og biret, som samtidig bliver serveret i mindre portioner. Det har fået de ældre til at protestere og de får nu opbakning af Seniorrådet.

"Det her er meget formynderisk," siger Grethe Troensegaard.

"Det forringer livskvaliteten for de ældre og det kan være med til at svække mange sunde og raske ældre og gøre dem svage," siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for Social- og seniorudvalget, Hans Nissen (S) til denne artikel, men overfor Uge-Nyt forklarede chefen for ældreområdet i Fredensborg Kommune, Hans Bækvang, i sidste uge, at mange ældre har været underernærede.

Grethe Troensegaard mener, at beslutningen er truffet på et forkert grundlag.

"Hvis jeg spiser på Øresundshjemmet eller andre steder, så bliver det jo ikke registreret nogen steder. Det er jo kun de personer, der er så svage, at de er godkendt til visitering, der optræder i statistikkerne, så jeg ved ikke, hvor kommunen har de tal fra," siger hun og tilføjer, at Seniorrådet ikke blevet hørt inden ændringen blev truffet.

De ældre bliver hjemme

Ifølge Grethe Troensegaard er der mange ældre, som helt vil stoppe med at spise maden i kantinerne, fordi det er blevet for dyrt.

"Jeg vil da ikke gå ned og spise dagens ret til 54 kroner. Det har jeg da ikke råd til. Det kan jeg da lave billigere derhjemme. Men jeg er bekymret for, at mange ældre i stedet sætter sig hjem og spiser en ostemad og tager en kop the. Det har jeg set alt for ofte," siger hun og tilføjer:

"Jeg er bekymret for, at det vil svække flere ældre og skubbe dem ud i ensomhed," siger hun.

Kan blive dyrt i længden

Grethe Troensegaard mener, at ændringen kan blive dyr for Fredensborg Kommune.

"Mange ældre går jo ikke hjem og laver mad til sig selv. De tager bare en mad, for at stille sulten. Og så bliver det bare en ostemad og en kop the. Og det er hverken ernæringsrigtigt eller sundt for de ældre. Man risikerer at flere ældre vil blive syge i længden - og så skal de have maden bragt ud. Og det bliver dyrt for komunen," siger hun.

Grethe Troensegaard hæfter sig ved, at mange ældre har spist halve portioner i flere år.

"Der er jo mange ældre som i flere år har nydt godt af den ordning uden, at de er døde af det," siger hun.

Kvæler livskvaliteten

Grethe Troensegaard mener, at Fredensborg Kommune kvæler livskvaliteten for pensionisterne.

"Det her er et skridt i den helt forkerte retning. For mange af de ældre er dagens måltid jo dagens højdepunkt og ofte kan man kan dufte maden, mens den bliver tilberedt, og det kan jo skabe glæde blandt de ældre," siger hun.

Grethe Troensegaard ærgrer sig over, forringelserne for de ældre.

"Tidligere kunne beboerne frit vælge, hvad de ville have ved fødselsdage eksempelvis. Det kan de ikke længere, for nu skal beboerne vælge en af de retter der er på dagens menukort. Samtidig giver kommunen ikke længere lagkage på de ældres fødselsdage. Nu skal de ældre selv betale," siger hun.

FAKTA

Fredensborg Kommune har fra årsskiftet ensrettet madordningerne i kantinerne på ældrecenterene i Nivå, Kokkedal og Humlebæk så de ældre ikke længere kan købe dagens retter i halve portioner.

Tidligere kunne de ældre købe dagens ret og biret til i halve portioner 28 kroner. Nu skal de ældre betale 54 kroner for retterne, som samtidig bliver serveret i mindre portioner.

Fredensborg Kommune har tidligere forsvaret beslutningen med, at mange ældre har været underernærede.

Men de ældre protesterer over beslutningen. Det fik i første omgang de ældre på Mergeltoften i Nivå til at samle underskrifter i mod ordningen og siden har det bredt sig.

Publiceret 14 January 2019 10:00