Arkivfoto.

Arkivfoto. Jakob Boserup

Fredensborg kan blive første kommune, der helt dropper indenrigsflyrejser

Fredensborg Kommune bliver den første der helt dropper flyrejser indenrigs

Når politikere og medarbejdere fra Fredensborg Kommune fremover skal til den årlige kongress i Kommunernes Landsforening (KL) i Ålborg, så kan rejsen meget vel foregå i tog. For meget tyder på, at Fredensborg bliver den første kommune i landet der helt dropper rejser med fly indenrigs og i stedet foretager rejsen med bus eller tog.

Det er resultatet efter Økonomiudvalget mandag aften bad udvalget forvaltningen arbejde videre med forslag til en mere klimavenlig rejsepolitik for politikere og medarbejdere i kommune.

Sagen skal dog behandles i byrådet mandag aften, understreger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).

"Som pilen peger lige nu, så kan Fredensborg Kommune meget vel blive den første kommune der fremover tager toget eller bussen til møder inderigs, og det betyder, at vi kun skal kompensere ved at plante skov i Fredensborg for de rejser der bliver foretaget udenrigs," siger han til Uge-Nyt.

Det er især de store ture til KL's møder i Ålborg, hvor både politikere og medarbejdere fra kommunen hidtil har rejst med fly, for den ekstra rejsetid som medarbejderne skal til at bruge på at rejse med tog fremfor med fly, som kan diskutteres.

"Nu skal forvaltningen komme med et oplæg og så skal vi diskuttere det i byrådet, men det kan meget vel være at det ender med at vi tager stilling fra sag til sag," siger han.

I forbindelse med sagen har forvaltningen udarbejdet på to andre forslag til skovrejsning for CO2 kompesation. To forslag til henholdsvis 8.000-10.000 kr. som begge dermed er væsenligt billigere end det forslag om, at skoven skal rejses indenfor kommunegrænsen som politikerne har peget på. Et forslag der koster 200.000 kr.

"Min grundholdning er, at det er vores skattekroner, som vi bruger på det her og jeg synes, at 200.000 kr. er rigtigt mange penge, men nu skal forvaltnigen udarbejde et forslag til en mere klimavenlig rejsepolitik, og så skal vi diskuttere det i byrådet," siger han og tilføjer:

"Jeg synes, at det er vigtigt, at vi i Fredensborg Kommune går forrest i det her, og jeg mener, at hvis vi helt aflyser flyrejser indenrigs, så er det jo kun flyrejser udenrigs som vi skal kompensere for ved at plante træer i Fredensborg. Og der kunne vi jo godt have en lille flyverskov stående i kommunen" siger han.

Thomas Lykke mener dog, at det ikke betyder meget i det samlede CO2-regnskab.

"Hvis det her virkelig skulle batte noget, så skulle vi blive enige med Kina og Indien om, at de skal stoppe med at investere i nye kulkraftværker, for det ville virkelig være noget der rykkede i det samlede CO2-regnskab - og det må du godt citere mig for," siger han.

Publiceret 12 December 2018 12:00