Fredensborg Kommunen gør det nu forbudt at ryge på kommunens matrikler. Arkivfoto: Mostphotos.com

Fredensborg Kommunen gør det nu forbudt at ryge på kommunens matrikler. Arkivfoto: Mostphotos.com

Røgfri Fremtid i Fredensborg:

Ingen børn og unge ryger i 2030

Fredensborg har indgået partnerskab med Røgfri Fremtid

Ingen børn og unge under 18 år ryger i 2030 og under fem procent af befolkningen i Fredensborg ryger i 2030.

Det er målsætningen i det partnerskab som Fredensborg Kommune har indgået med Røgfri Fremtid som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag.

Fredensborg Kommune har haft forbud på alle matrikler siden 2012, og det er et enigt byråd der står bag det nye partnerskab.

Og det glæder lokalformanden for Kræftens Bekæmpelse i Fredensborg Kommune, Lars Søndergaard.

"Hver eneste dag, året rundt, begynder 40 børn og unge at ryge i Danmark. Det er alt, alt for mange, når de negative konsekvenser af rygning er så mange og så velkendte," siger han og fortsætter.

"Alt for mange unge begynder fortsat at ryge hver eneste dag - og de har rigtig svært ved at stoppe igen. Og vi ved, at rygning i ens omgivelser både påvirker, hvor mange der begynder med at ryge og hvor mange, der stopper igen. Derfor har vi i Kræftens Bekæmpelse stor fokus på at skabe flest mulige røgfrie miljøer", siger siger han til Uge-Nyt.

Lars Søndergaard, og fremhæver at Fredensborg Kommune i flere år har været foregangskommune i kampen mod rygning, og allerede i 2012 - som en af de første kommuner i Danmark - indførte røgfri arbejdstid for alle kommunens ansatte.

Også borgmester Thomas Lykke Pedersen glæder sig over beslutningen:

"Vi har valgt at blive partner i Røgfri Fremtid, fordi vi har et fælles ansvar for at sikre, at vores børn og unge vokser op i sunde omgivelser og uden røg", siger han.

Thomas Lykke Pedersen henviser til de røgfrie miljøer, som allerede er indført mange steder i kommunen - herunder alle skoler - og de forskellige oplysningsaktiviteter og rygestoptilbud kommunen har i dag.

"I dag begynder alt for mange af vores teenagere at ryge, fordi der er mange rygere i deres omgivelser, ikke mindst blandt deres jævnaldrende og i fritidslivet. Derfor får vi ikke knækket kurven, med mindre vi gør noget nyt og mere end i dag", siger han.

På kommunes folkeskoler oplever man generelt ikke rygning som et problem. Det gælder dog ikke i 10. klasse, hvor en stor andel af eleverne ryger. Derfor har Fredensborg Skole igangsat et særligt tilbud for 10. klasseseleverne, fremgår det af en pressemeddelelse.

Cirka halvdelen af de danske kommuner er aktuelt med i partnerskabet.

Publiceret 06 December 2018 07:00