Hvis man gerne vil være nævning eller domsmand, kan man nu ansøge Fredensborg Kommune om at komme på grundlisten, hvor man skal bruge 136 borgere i den næste fire-årige periode. Modelfoto: Mostphotos

Hvis man gerne vil være nævning eller domsmand, kan man nu ansøge Fredensborg Kommune om at komme på grundlisten, hvor man skal bruge 136 borgere i den næste fire-årige periode. Modelfoto: Mostphotos

Noget for dig? Fredensborg søger nye lægdommere

Søger 136 borgere, som kan blive nævninge eller domsmænd

ombud Nævninger og domsmænd kaldes under ét for lægdommere og virker i perioder på fire år i forskellige straffesager.

Grundlisteudvalget i Fredensborg Kommune opfordrer nu kommunens borgere til at ansøge om at blive optaget på grundlisten og dermed blive lægdommer i perioden 2020-2023.

For at komme på listen skal man være mellem 18 og 76 år, være dansk statsborger og have adresse i kommunen.

Fra grundlisten udtrækkes de nævninge og domsmænd, som sammen med en eller flere juridiske dommere medvirker i en række straffesager.

Brug for bredt udvalg

"Vi håber, at rigtig mange borgere vil ansøge om at blive nævning eller domsmand, herunder også yngre personer og borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Sidste periode fik vi mange nye ansøgere ved at annoncere bredt, og den succes vil vi gerne gentage nu," siger formand for Grundlisteudvalget Ove Wraae Pedersen i en pressemeddelelse.

Grundlisteudvalget skal i alt vælge 136 borgere til grundlisten og sikre, at grundlisten udgør et alsidigt og repræsentativt sammensat udsnit af kommunens befolkning.

Grundlisten bliver sendt til Østre Landsrets præsident inden 1. april 2019, hvorefter landsretten ved lodtrækning blandt de personer, der er optaget på kommunernes grundlister, udtager det antal personer, der skal virke som nævninger og domsmænd fra 1. januar 2020 og fire år frem.

Fire sager årligt

Det er et borgerligt ombud at være lægdommer, hvilket betyder man er forpligtet til at møde op til de cirka fire retssager, som en lægdommer bliver indkaldt til årligt. Lægdommere får 1.100 kr. (2018) pr. dag, man er indkaldt.

Frist 14. december

På Fredensborg Kommunes hjemmeside, www.fredensborg.dk/grundliste, kan man finde yderligere oplysninger om de krav, som man skal leve op til for at kunne blive nævning og domsmand, samt en ansøgningsblanket.

Ansøgningsblanketten udfyldes og sendes via hjemmesiden til Grundlisteudvalget. Ansøgningsfristen er fredag 14. december 2018.

jesl

Publiceret 26 October 2018 09:00