Arkivfoto: Mostphotos.com

Arkivfoto: Mostphotos.com

DEBAT: For få tager erhvervsuddannelser i Fredensborg Kommune- byrådet har et ansvar

Af Elena Aarøe Kastaniens Kvarter 1, Nivå

For få tager erhvervsuddannelser i Fredensborg Kommune.Regerings målsætning for 2020 er, at 25% af unge skal vælge en erhvervsuddannelse efter folkeskolen- i Fredensborg er det kun 11,5% af de unge. Det sætter en stopper for vores vækst, hvis vi ikke har nok erhvervsuddannede. Danmark vil som samfund mangle 90.000 håndværkere, metalarbejdere og faglærte hvis det nuværende uddannelsesmønster fortsættes.

Men er det grundet at de unge i Fredensborg bare ikke gider erhvervsuddannelserne? Eller mangler de ordentlig uddannelsesvejledning? Jeg tror på det sidste. UU Sjælsø, som Fredensborg benytter sig af til uddannelsesvejledning, giver simpelthen bare ikke et godt nok indblik i mulighederne ved at tage en erhvervsuddannelse.

Derfor skal vi gøre noget andet. Byrådet har et ansvar. Fordomsfulde holdninger til erhvervsuddannelser er noget, som min generation har skulle forholde sig til, siden første samtale om vores fremtid i 9. klasse. Erhvervsuddannelser blev set som et ærgerligt alternativ til den gymnasiet. Stereotyper om drenge med krudt i røven og lavt fagligt niveau afspejler dog ikke virkeligheden på erhvervsuddannelserne.

Det er en skam, at myten om lavere løn opretholdes den dag i dag- unge med erhvervsuddannelser tjener ofte mere end universitetsuddannede.Flere kommuner har haft success med indføre praktiske projektopgaver i 9. kasse, flere erhvervsuddannede uddannelsesvejledere, samt obligatorisk brobygning til erhvervsuddannelserne. Det vil give flere unge mennesker mulighed for at tage et valg på et oplyst grundlag. Det bør byrådet i Fredensborg kommune overveje at gøre noget ved.

Publiceret 08 October 2018 09:00