Alle 27 står bag budgetforliget i Fredensborg. Arkivfoto: Peter Mailand

Alle 27 står bag budgetforliget i Fredensborg. Arkivfoto: Peter Mailand

Budgetforlig: Højere forældrebetaling betaler pædagoger i vuggestuer

Alle 27 i Fredensborg Byråd står bag budget, hvor en del 'knaster' skal forhandles undervejs

Af
Fred Jacobsen

Hele byrådet i Fredensborg står bag budgetforliget 2019-2022, der blev slået søm i onsdag aften.

"Det er er glædeligt. Det viser, der er 27 byrådsmedlemmer, der vil samarbejde," lyder borgmester Thomas Lykke Pedersens (S) umiddelbare kommentar.

Også Venstres gruppeformand Lars Søndergaard hæfter sig ved den brede enighed og kalder budgetaftalen "fremsynet, fornuftigt og økonomisk ansvarligt".

Flere elementer i den 2,5 milliarder kr. store aftale - som 'Generationernes Hus' i Nivå med skole, moderniseret bibliotek/kulturhus, svømmehal og plejecenter - er henlagt til senere i budgetperioden og skal enkeltvis til politisk afstemning undervejs. Eksempelvis en svømmehal. Den skal i udbud i 2020, men der skal stemmes om den. Selv om der er afsat 85 millioner kr. til hal og fire millioner kr. årligt til drift.

"Der skal være et stort flertal for en svømmehal," fastslår borgmesteren og bemærker, at det lige nu kun er socialdemokraterne, der vil have den. "Men nu er den så i budgettet," konstaterer han.

Ikke rigtig her og nu

Den del af aftalen afspejler sig også i Lars Søndergaards kommentar. Han fremhæver, at Venstre ikke er bundet op på en aftale om en svømmehal.

"Den er ikke rigtig her og nu for Venstre, men den er aftalt som en option, hvis der til den tid er flertal for den," lyder det fra V-gruppeformanden.

Efter samme model er det en del af forliget, at der skal afsættes 13 millioner kr. til 'Gymnastikkens Hus' i Kokkedal, som skal i udbud førest i 2019.

De vigtige 1000 dage

Enighed er der dog allerede nu om at lave fritidshjem og klubtilbud om til henholdsvis skolefritidsordning (SFO) for de små og SFO II for klubbørn. Det betyder en øget forældrebetaling i forhold til fritidshjem på 128 kr. om måneden og 85 kr. om måneden i forhold til klubtilbud.

De 2,3 millioner kr., forældrene skal betale ekstra her, går direkte til at finansiere flere pædagoger i vuggestuerne. For det beløb kan der ansætte 5-6 flere uddannede pædagoger.

"Det har væren et ønske fra mange, og vi ved, at de første 1000 dage er de vigtigste i barnets opvækst," kommenterer Thomas Lykke Pedersen.

P-pladser ved Louisiana

Allerede i næste år skal der gøre noget ved trafikken i Humlebæk, hvor der skal øremærkes 2,5 millioner kr. til bedre parkeringsforhold nord for Gl. Humlebæk Kro - i samarbejde med kunstmuseum Louisiana - og en sivegade ved Humlebæk Fiskerleje.

Ny kulturkoordinator

Og så skal der ansættes en kulturkoordinator i en fuldtidsstilling til at være bindeled mellem de forskellige kulturhuse og foreninger i kommunen.

"Tanken er et praktisk menneske med kendskab til de forskellige huse," lyder borgmesterens beskrivelse af funktionen, som i forligsaftalen er beskrevet som en funktion, der skal "udvikle kommunens kulturelle profil og aktiviteter i tæt samspil med de mange friville kræfter og foreninger."

Andre budgetpunkter

Personskat (25,3 procent siden 2014) uændret.

Grundskyldspromille (25) uændret.

Dækningsafgift (ejendomsskat af erhvervsejendomme), 7 promille uændret.

Investeringer på 136 millioner kr. i anlæg i 2019 og 470 millioner kr. frem til 2022 - modernisering af kommunens skoler, bygninger og infrastruktur.

Tre millioner kr. til forskønnelse af Nivå Strandpark i 2020-2022, men midlertidig adgang til kørestolsbrugere allerede næste år.

Der ansættes en børnementor.

Budgetter på det specialiserede område hæves.

Der spares 23 millioner kr. i 2019 og 124 frem til 2022 gennem fremskrivninger og stillingsnedlæggelser. Det kan betyde længere sagsbehandlingstider i administrationen og at nogle efterspurgte tilbud vil blive lukket ned.

Se budgetaftalen her.

Publiceret 13 September 2018 16:16