Efter budtigetmødet var der mulighed for at stille spørgsmål til politikerne. Foto: Peter Mailand

Efter budtigetmødet var der mulighed for at stille spørgsmål til politikerne. Foto: Peter Mailand

Fredensborg Kommune skal spare 25 millioner kroner

Trods historisk høj kassebeholdning skal politikerne nu finde sparekniven frem

Selv om Fredensborg Kommune har en historisk høj kassebeholdning på hele 266 millioner kroner, så skal politikerne finde besparelser for 25 millioner kroner årligt fra næste års budget og frem.

Det står klart inden politikerne går i gang med budgetforhandlingerne for de kommende år. Inden forhandlingerne for alvor går i gang havde Fredensborg Kommune tirsdag aften, inviteret borgerne til åbent møde om budgettet.

Årsagen til at der skal skæres 25 millioner kroner skyldes blandt andet, at der har været en overskridelse af budgetterne på områderne for handicappede, specialundervisning samt udsatte børn og unge.

Findes pengene ikke ved besparelser, risikerer kommunen, at overskride rammeaftalen med Kommunernes Landsforening (KL) om den såkaldte serviceramme og så risikerer kommunen at pengene efterfølgende bliver modregnet krone for krone. Og det er dybt frustrerende, forklarer kommunaldirektør Kim Herlev Jørgensen.

Byggerier for én milliard

"Det er jo helt paradoksalt, at vi skal finde pengene inden for servicerammen, for vi har jo penge i kassen. Det svarer til, at man som privatperson har 100.000 kr. på bankkontoen og gerne vil bygge en garage. Og så får man at vide, at man kun må bygge for 5.000 kr. ellers falder hammeren," forklarer han.

Servicerammen er dog ikke ikke det eneste der bekymrer Kim Herlev Jørgensen for Fredensborg Kommune har anlægsprojekter for op imod én milliard kroner i kikkerten over de kommende 12 år. Og kommunens budget kan blive presset af, at der for tiden er højkojuktur i byggebranchen, og det får dybe rynker frem i panden på kommunaldirektøren.

"Vi kan se, at priserne på inden for byggebranchen er steget med op til 30 procent inden for det sidste halvandet år, så det kan godt være, at vi bliver nødt til at justere budgetterne for de kommende projekter," siger han.

Ramt af udligningsordning

Undervejs blev også udligningsordningen kritiseret. For Fredensborg Kommune skal fra 2020 betale 22,7 millioner kroner ekstra til ordningen, efter Danmarks Statestik har opdateret uddannelsesniveauet i kommunen. Derfor benyttede borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) lejligheden til endnu engang at kritisere ordningen.

"Jeg kan ikke se det rimelige i at familier i Nordsjælland, skal betale til familier i Jylland, der økonomisk har større råderum, end de selv har," lød det fra borgmesteren.

Èn ting står dog klart på tværs af alle politiske partier: Alle lokalpolitikere hader servicerammen.

"Vi er ikke glade for, at vi skal finde besparelserne indenfor servicerammen," lød det fra Thomas von Jessen (K).

Også Bjørn Svennsson fra Enhedslisten hader servicerammen.

"Økonomisk er vi bundet på hænder og fødder. Der er områder, hvor vi til dagligt kører med nødbemanding. Vi har jo i forvejen skåret ind til benet," siger han.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) er dog mere positiv.

"Vi skal finde 25 millioner kroner ud af et samlet budget på 2,5 milliarder, så det skal nok gå," sagde han.

Også Lars Søndergaard (V) er fortrøstningsfuld inden forhandlingerne.

"Det er én procent vi skal finde ud af et budget på 2,5 milliarder. Det går nok," siger han.

Blandt borgerne var Grethe Troensengaard fra Seniorrådet, der nu gruer for, at besparelserne vil ramme pensionisternes traditionsrige bustur.

"Jeg frygter for busturen," siger hun.

Byrådet forventes at vedtage næste års budget senest 1. oktober

Publiceret 29 August 2018 15:30