Arkivfoto:Mostphotos.com

Arkivfoto:Mostphotos.com

Fredensborg Kommune sætter fokus på radon

Alle ejere af huse opført før 1998 opfordres til at måle radonniveauet

Radon kan man hverken mærke, se eller lugte. Samtidig tager det mange år, før en eksponering eventuelt udvikler sig til lungekræft. Verdenssundhedsorganisationen WHO og Sundhedsstyrelsen anslår, at 300 årlige tilfælde af lungekræft i Danmark kan relateres til radon.
Derfor har Realdania i samarbejde med Fredensborg Kommune gang i en kampagne med henblik på at måle radonindholdet i fredenborgske hjem.
77 husstande i Fredensborg Kommune har allerede målt husets radonniveau via Realdanias kampagne. Målingerne viste, at 41 procent af husene overskred den grænseværdi på 100 becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3), som Sundhedsstyrelsen og WHO anbefaler.
Heldigvis kan hovedparten af de husejere nedbringe radon ved nogle enkle og billige tiltag.
Det kan for eksempel være at tætne sprækker mod jord, rense ventilationsriste, lufte ud regelmæssigt og sørge for god ventilering i huset.
At få målt sit radonniveau kræver nogle målere på størrelse med en chokoladeskildpadde, der over to-tre måneder måler niveauerne i nogle af husets opholdsrum. En måling koster fra 500 til 1.500 kroner og kan bestilles via Realdania-kampagnens hjemmeside, radonfrithjem.dk.
jbe

Publiceret 14 December 2017 09:00