Venstres valgannonce, der blev bragt i sidste udgave af Uge-Nyt har skabt ballade blandt politikerne i Fredensborg.

Venstres valgannonce, der blev bragt i sidste udgave af Uge-Nyt har skabt ballade blandt politikerne i Fredensborg.

’Alt, hvad jeg siger, skal du citerer Lars Søndergaard for’

Venstres annonce om ældremad har skabt ballade blandt politikerne i Fredensborg

Af
Peter Mailand

Peter Mailand

Pensionister i Fredensborg skal betale 50 kr. for kedelig vakuumpakket ældremad, mens borgmesteren skal betale 28 kr. for et lækkert tag-selv-bord i Rådhusets kantine. Det er budskabet i en annonce fra Venstre, der blev bragt i Uge-Nyt i sidste uge. Annoncen har fået borgmester Thomas Lykke Pedersen op i det røde felt.
“Det er et uværdigt og underlødigt persongreb, som er udokumenteret og under bæltestedet,” siger han og tilføjer:
“Jeg har aldrig oplevet noget lignende tidligere. Venstre har jo selv været med til at vedtage, hvordan ældremaden i Fredensborg skal være, så de er jo selv med i de forlig, vi har vedtaget i byrådet,” siger han.
Borgmesteren bakkes op af Hossein Armandi fra Borgernes Stemme, der selv ringer til Uge-Nyt.
“Jeg bliver også stødt over det her, for jeg har også været med til at stemme for det her. Og det har Venstre jo også. Så jeg kan ikke forstå, at de laver sådan en annonce. Jeg kunne forstå det, hvis Venstre stod helt uden for alle budgetforlig og havde stemt imod det her. Men det har de jo ikke,” siger han.

Delte meninger

Hos Venstre er der delte meninger om annoncen. På sn.dk ærgrer Venstres spidskandidat, Lars Søndergaard, sig over, at annoncen overhovedet er blevet bragt.
“Jeg er ked af den annonce. Det var ment som en sjov gimmick, hvor vi tager fat om prisen på ældres mad, der skal koste 50 kroner - og prisen på mad på rådhuset, der koster 28 kroner. Den var tænkt humoristisk, for at sætte lidt kolorit på valgkampen, hvor man jo også må tåle noget. Men vi skulle have valgt et andet billede, og der skulle ikke have stået noget om borgmesteren. Jeg anerkender, hvis han er sur over annoncen,” siger Lars Søndergaard til sn.dk og forklarer, at der i processen om annoncen skete en internt misforståelse i Venstre, en kommunikationsbrist om den endelige udformning.
“Annoncen var tænkt som en opfordring til, at vi skal kigge på kvalitet og pris på ældremad. Det kan være, at vi skal undersøge, om ældre kan spise med på rådhuset eksempelvis. Den debat vil jeg gerne sætte i gang,” siger Lars Søndergaard.
Det budskab ligger også i tråd med budskabet fra Carsten Wulff, da Uge-Nyt ringer.
“Jeg er ked af, at annoncen viser maden fra en såkaldt 'småt-spisende' person.Det er altså ikke et retvisende billede af, hvordan ældremaden er i Fredensborg Kommune. Og så er jeg ked af det personangreb, der bliver rettet mod borgmesteren. Meningen var jo ikke at udstille ham, men at sætte fokus på den kantinemad, der bliver spist rundt omkring i kantiner på virksomheder generelt - herunder rådhuset - sat op mod den mad, de ældre får,” siger han og tilføjer: “Ideen var jo at sætte fokus på ældremad, og det må man da sige, at vi får gjort,” siger han.
Uge-Nyt har også forsøgt at få en kommentar fra Lars Søndergaard. Men det var Venstres kampagneleder, Peter Hove, der vendte tilbage, da Uge-Nyt ringede.
“Det er mig der koordinerer, hvad Venstre siger til pressen,” siger han.
Det var også Peter Hove som Uge-Nyt snakkede med onsdag aften, hvor Thomas Bak og Carsten Bo Nielsen også var tilstede.

Taler for Lars Søndergaard

Efter interviewet sluttede Peter Hove af med at sige:
“Du kan ikke citere mig for noget som helst. Alt, hvad jeg siger, skal du citere Lars Søndergaard for.”
Her er derfor Uge-Nyts samtale med Peter Hove om, hvad Lars Søndergaard - ifølge ham - siger til kritikken.
“Selvom vi er med i budgetforliget, kan vi jo godt sætte fokus på ældremaden, og spørge om det er godt nok.
“Da vi skulle lave annoncen, spurgte jeg i mit bagland, for at se om vi kunne finde nogle, der fik maden. De tre, vi spurgte, havde alle droppet maden, fordi den var for dyr og dårlig, så det var svært, at finde nogen, der overhovedet får maden.
“På Gentofte Hospital satte ledelsen fokus på den mad der blev serveret i kantinen og i tre måneder skulle ledelsen spise, det samme som patienterne. Og jeg skal da lige love for, at der skete noget med maden. For siden har det været en fornøjelse at være indlagt på Gentofte Hospital.”

Det skal han kunne tage

Carsten Bo Nielsen supplerer:
“Jeg forstår ikke, hvorfor maden skal være dårligere, for de ældre. For mange ældre, er maden jo dagens højdepunkt”, siger han.
Thomas Bak bryder ind.
Han afviser, at annoncen er udokumenteret, som Thomas Lykke Pedersen siger.
“Fakta er, at maden for de ældre koster 50 kr. At maden i Rådhusets kantine koster 28 kroner. At Thomas Lykke er den eneste fuldtidspolitiker, der spiser i kantinen dagligt,” siger han.
“Jeg forstår ikke, hvorfor han hidser sig op over det her, for det skal han kunne tage som borgmester,” siger Peter Hove på vegne af Lars Søndergaard
Dagen efter er det kampagnelederen, der ringer, da Uge-Nyt forsøger at få en kommentar fra Lars Søndergaard.
“Vi er blevet kritiseret for at vise et billede af en småt-spisende person. Men det er jo bare portionen, der er mindre. Det normale ældre får er jo lige så trist og kedeligt, og det er det vi vil sætte fokus på,” siger Peter Hove.
Senere ringer Socialdemokratiets gruppeleder Per Frost Henriksen med en kommentar til sagen.
“Vi mener, at Venstre går over stregen ved at angribe borgmesteren få dage før et valg. Så vi afventer en undskyldning fra Venstre for det uhørte personangreb på borgmesteren,” siger han.
Men der kommer ikke en undskyldning fra Venstre.
“De kommer til at vente i flere år, for den kommer ikke,” siger Peter Hove.

Publiceret 20 November 2017 08:00