Julen står for døren med masser af aktiviteter i Fredensborg, men det kan være sidste år, julen fejres på denne måde efter By Handel-udvalget nedlægges ved nytår. Arkivfoto

Julen står for døren med masser af aktiviteter i Fredensborg, men det kan være sidste år, julen fejres på denne måde efter By Handel-udvalget nedlægges ved nytår. Arkivfoto

’By Handel’ lukker ned:

De få vil ikke længere betale for de mange

Med færre og færre betalende medlemmer hænger det ikke sammen for Fredensborg By Handel

Af
Morten Timm

Morten Timm

Det har været en tung beslutning, men der var ingen vej uden om. Efter i årtier at have været drivkraften bag aktiviteterne for butikkerne i Fredensborg by lukker udvalget 'By Handel' sig selv ved årets udgang.
En af de direkte konsekvenser kan blive, at det er slut med juleaktiviteter og Slotsmarked i Fredensborg By.
Tommy Eriksen, der har været med i 16 år og de sidste syv år som næstformand, har ikke kunnet se nogen anden vej end at nedlægge underafdelingen under Fredensborg Handels- og Håndværkerforening.
"Medlemsskaren bliver ved med at krympe, og flere og flere har ikke villet betale til de fælles aktiviteter, som for eksempel Jul i Fredensborg, Slotsmarked og Natåbent, og da der ved årsskiftet 2016 smuttede yderligere seks medlemmer, kunne vi ikke se andre muligheder end at stoppe. Der er simpelt hen for få til at finansiere hele byens oplevelser," siger en trist Tommy Eriksen.

En ond cirkel

Overfor Uge-Nyt tilføjer han, at han har det skidt med, at By Handel nedlægges. Medlemmerne har årligt skullet betale 9.000 kroner til Fredensborg By Handel, der dækkede over en lang række aktiviteter og arrangementer, med julen og Slotsmarkedet som de største events. Men i takt med at medlemstallet gik ned og der var færre til betale gildet blev det ifølge Tommy Eriksen en ond cirkel.
"Da vi fik de sidste seks udmeldinger omkring årsskiftet var begrundelsen, at de ikke ville betale for gratisterne, men det var jo netop med til at styrke gratisterne, som vi må sige har vundet denne kamp," fastslår han.

Sidste jul

Tommy Eriksen har ikke haft det godt med, at mange butiksejere ikke ønskede at være med eller betale, men de ville gerne åbne deres butikker, når der blev afholdt forskellige arrangementer. Hvis ikke der findes en løsning eller en anden brugbar model blandt de handlende i byen, kan det ende med, at det er sidste gang, der fejres fælles jul blandt butikkerne i Fredensborg.
"Hvis vi tager den forkerte nej-hat på bliver det svært, og skal man rundt og gå tiggergang kræver det 25 butikker, der hver skal bidrage 2.500 kroner for vi kan lave en jul som den vi kender med juletræ, julebelysning, futtog, julemand, godteposer og andre populære juleaktiviteter," forklarer han.

Starter på en frisk

Ved at lukke By Handel-aktivitetsudvalget er det også for at kunne starte på en frisk, hvor man ikke længere skal gå og skelne mellem medlemmer og ikke-medlemmer.
"Vores ønske med nedlægningen er at kunne skabe et nyt sammenhold. Vi forsøger at starte fra scratch og samles under ny hat i Fredensborg Handels- og Håndværkerværkerforening. Efter generalforsamlingen til februar inviteres alle butiksdrivende til en dialog om, hvordan vi kommer videre," siger Tommy Eriksen til Uge-Nyt.
Han håber samtidig, at Fredensborg Kommune vil spytte i kassen og hjælpe den trængte bykerne.
"Man kan jo godt spørge politikerne om de vil have den her døde by uden julebelysning og slotsmarked eller om de vil hjælpe og give et tilskud," siger Tommy Eriksen.
Fredensborg Handels og Håndværkerforening har eksisteret som forening i mere end 135 år.

Publiceret 15 November 2016 10:00