Slottet og den royale familie var genstand for massiv medieomtale i 2015. Arkivfoto

Slottet og den royale familie var genstand for massiv medieomtale i 2015. Arkivfoto

Fredensborg slår København

Fredensborg fik sidste år forholdsvis mere medieomtale end hovedstaden. Omtale er dog ikke lig med succes

Af
Fred Jacobsen

Fredensborg fik i 2015 mere omtale i medierne end København, når der måles på omtale pr. indbygger. Og det skyldes primært Dronningen. En kommunalforsker mener imidlertid ikke, at hverken byen eller kommunen skal sætte næsen op efter, at den store synlighed giver en vedvarende økonomisk gevinst.
“Der er ingen dokumentation for, at omtale giver nye indbyggere, flere arbejdspladser, gode medarbejdere eller mere turisme. Ingen undersøgelser viser indtil videre, at sådan noget batter noget,” siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medier- og Journalisthøjskole (DMJX) til Uge-Nyt.
Ifølge en rapport fra medieovervågningsvirksomheden Infomedia er Fredensborg den by i hovedstadsområdet, der - målt på antal indbyggere - i 2015 fik mest omtale i en række landsdækkende aviser: Byen fik i 2015 83,2 omtaler pr. indbygger og indtager dermed en 8. plads på en liste over de 100 mest omtalte danske byer. Pænt foran København, der blev omtalt 73 gange pr. indbygger.

Fødselsdag og nytårstale

Infomedias analytiker Julie Navntoft siger i en pressemeddelelse, at den omfangsrige omtale primært skyldes Dronningens 75 års fødselsdag, nytårstalen, som blev sendt fra Fredensborg, og besøget af det hollandske regentpar. Generelt kan mere end en tredjedel af den omtale, som Fredensborg har været genstand for, føres tilbage på den danske royale familie.
Andre mindre byer, som også får omfattende omtale, får det ifølge Infomedia enten, fordi de lægger navn til en stor kulturbegivenhed eller en stor sportsklub. Eksempelvis topper Skjern (håndbold) listen foran Hobro (fodbold). Begge små byer, som er meget synlige i medierne.

Intet vundet eller tabt

“Men får Hobro flere virksomheder eller nye borgere af den grund? Jeg tror det ikke. Måske lidt tilskuerturisme,” lyder det fra kommunalforsker Roger Buch, som mener, at det samme gør sig gældende for en by som Fredensborg: At omtale på væsentlige parametre som nye og flere indbyggere, flere arbejdspladser, veluddannedemedarbejdere og turisme ikke har den store betydning.
“Omvendt er der så heller ikke noget, der går tabt, når omtalen daler,” tilføjer Roger Buch med henvisning til, at den royale familie på et eller andet tidspunkt rykker tilbage til Amalienborg.

FAKTA
Infomedias undersøgelse er baseret på en optælling af landets 100 største byer i Børsen, BT, Ekstra Bladet, Information, Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad, Politiken og Weekendavisen.

De 100 største byer er valgt på baggrund af indbyggertal jf. Danmarks Statistik.

Totalt set er København landets mest omtalte by med 43.183 omtaler - Smørumnedre blev i den anden ende omtalt otte gange.

Fredensborg blev omtalt 701 gange, hvilket totalt set placerer byen på en 48. plads.

Publiceret 23 May 2016 07:00