DEBAT:

Derfor siger Gl. Bio nej til kommunens tilbud

"Vi er klar til fortsat at påtage os ansvar og udføre arbejdet med at fremme kulturlivet i Fredensborg By. Men det skal ikke styres oppe fra og ned. Det skal være nedefra og op," skriver Poul Juul i dette indlæg

Poul Juul, formand, på vegne af foreningen, Kulturhuset Fredensborg Gamle Bio

Kom med ind i vores maskinrum. Kulturhusets bestyrelse holder møde i tre timer hver måned. Vi administrerer, udvikler ideer, bearbejder projekter og laver kulturelle arrangementer. Vi beslutter, hvordan vi kommer videre. Så går vi hver til sit. Hver af os telefonerer, mailer, planlægger, taler med medlemsforeninger og aftaler arrangementer. Så mødes vi igen efter en måned, gør status og arbejder videre. Vores indsats koster ikke kommunen en krone.

Fremover bliver det anderledes, hvis vi accepterer kommunens tilbud om ny aftale. Så skal vi efter hvert bestyrelsesmøde stå til regnskab hos forvaltningen for at få tilladelse til det, vi vil gøre. Hvis forvaltningen ikke synes om det, vi har besluttet, så må vi tilbage og starte forfra. Vi skal altså bruge vores fritid, som vi gerne stiller til rådighed for byen og byens borgere, til at bøvle med lønnede embedsmænd og lave dobbeltarbejde. Det vil vi ikke.

Vi frivillige omkring Gl. Bio er i al ubeskedenhed voksne, erfarne mennesker. Vi har alle i vores arbejdsliv dokumenteret egnethed til at påtage os ansvar og har kompetencer, der ikke står tilbage for det, der findes i forvaltningen. Vi fordrer derfor at blive behandlet med respekt, ikke som børn. Siden den første aftale fra 2014, hvor vi frivillige overtog driften af Gl. Bio i samarbejde med kommunen, har vi bidraget til Kulturhuset med rrangementer, bedre akustik, nyt AV-udstyr, nyt lysanlæg, indvendig maling o.m.a. Det har bragt Gl. Bio op i et højere niveau. Allerede i 2014 modarbejdede forvaltningen os, og det sætter nu nye rekorder.

Det er en kold klud i ansigtet, ikke bare på os i bestyrelsen, men på kulturen i Fredensborg By, at kommunen har sendt os et ikke-forhandlet tilbud om en ny aftale, der flytter al magt fra os frivillige over til kommunens forvaltning. Og totalt neglicerer vores tilbud om en ny aftale.

Vi er meget glade for den opbakning og opmuntring, vi hele tiden har modtaget fra kulturudvalgsformand Ulla Hardy-Hansen (K). Derimod kan vi ikke forstå, at liberale partier som Venstre, Radikale og LA i Kulturudvalget støtter øget bureaukrati og kontrol, og at frivilligt arbejde skal erstattes med kommunale udgifter.

Vi er klar til fortsat at påtage os ansvar og udføre arbejdet med at fremme kulturlivet i Fredensborg By. Men det skal ikke styres oppe fra og ned. Det skal være nedefra og op.

Publiceret 25 October 2019 09:00