Radweg Fahrrad fahren Rad Fahrradweg Straße Verkehr Stadt Radfahrer Transport

Radweg Fahrrad fahren Rad Fahrradweg Straße Verkehr Stadt Radfahrer Transport Markus Mainka - stock.adobe.com

DEBAT:

Trafikken på Avderødvej igennem Karlebo er ikke for børn!

"Synes at nu må det være tid til at Karlebo får en tryg og ordentlig skolevej, så børnene selv kan transportere sig til skole, som de burde kunne på en skolevej," skriver debattøren i dette indlæg

Kristina Priem, Gunderødvej 57A, Karlebo

Vi har boet fem år på Avderødvej i Avderød og 11 år på Gunderødvej i Karlebo tæt ved Karlebo Skole. Vi har 3 børn. I al den tid har vi håbet på en cykelsti til skolebørnene, der færdes på vej til Karlebo Skole. Der er gjort rigtig meget for at udvikle og bevare landsbyskolen, men etableringen af en sikker skolevej er bestemt ikke en af dem!

Avderødvej er meget trafikeret i myldretiden af gennemkørende trafik præget af fart og stress. Bare de sidste 2 år har der været to meget voldsomme sammenstød lige ved i skolen i krydset Avderødvej/Gunderødvej. Vi bor tre minutter fra skolen, men har igennem mange år valgt at køre vores børn til skole, selvom de ellers sagtens kunne gå/cykle. Udenfor myldretiden, når bilerne endelig er lidt færre, overtages vejene til gengæld af store flokke af cykelryttere med meget større fokus på at holde farten oppe, end på at køre sikkert.

For et par år siden gik rygterne, at nu var der endelig budgetteret med en cykelsti, men i stedet har vi fået en både besynderlig og dårlig løsning fra Fredensborg Kongevej og ned igennem Avderødvej til Karlebo Skole og videre af Kirkeltevej. Det er en indsnævring til eet spor, som betyder at bilerne skal køre på midten af vejen indtil der kommer en modkørende, og så skal de trække ud over det, som også skal forestille at være en sti for gående og cyklister. I weekenden kan det måske virke som en vej, der ikke har meget trafik, men i hverdagen er den faktisk rigtig tung trafikmæssigt, specielt i myldretiden. De fleste bilister respekterer ikke, eller forstår ikke, den indsnævrede vej, men kører permanent med højre hjul udover stien til de bløde trafikanter. Så kan de holde farten oppe uden at bekymre sig om de modkørende. Det gør at mange fortsat afholder sig fra at lade deres børn cykle til skole. Der er ingen sti, hvor man kan være tryg ved at her kommer der ikke biler zig-zaggende ind imellem, mens ens lille barn kører. Måske er det ligefrem blevet farligere!

Problemet er specielt stort foran Karlebo Skole. Det skyldes at den fodgængerovergang der er til skolen ikke får bilerne til at bremse op. Overgangsstriberne er næsten ikke synlige, bumpet umærkeligt og farten igennem byen, og forbi skolen, er derfor alt for høj. Vi har stået der utallige gange og set bilerne suse lige forbi ventende børnefamilier med 80 km i timen. Det kan undre at der er etableret en lang række effektive indsnævringer i Avderød og ligeså effektive bump i Vejenbrød, men ingen foran Karlebo Skole, hvor problemet trafiksikkerhedsmæssigt må være størst.

Vi ønsker os stadig en cykelsti, og så må vi have nogen ordentlige effektive farthindringer i form af lyssignal, flere bump eller indsnævringer i Karlebo.

Synes at nu må det være tid til at Karlebo får en tryg og ordentlig skolevej, så børnene selv kan transportere sig til skole, som de burde kunne på en skolevej.

Publiceret 11 September 2019 06:00