Arkivfoto.

Arkivfoto.

DEBAT:

Fornemt med kulturel topkarakter

"Vi skal, efter min konservative opfattelse, blive ved med at støtte kulturen i vores kommune," skriver debattøren i dette indlæg

Christian de Jonquières (K), Kongevejen 38, Fredensborg

Det var befriende i Frederiksborg Amts Avis den 17. august 2019 at læse, at Nivågaards Malerisamling har fået topkarakter i Kulturstyrelsens nye rapport og her samtidig læse om direktørens tak til kommunalpolitikerne for at have øget støtten til museet, hvilket efter direktørens udsagn har været afgørende for, at museet er inde i sin nuværende succes, som det hedder i artiklen.

Det var ikke samtlige partier, der var med i budgetforliget i 2016, hvor støtten blev besluttet for perioden for 2017 – 2020, men alle partier var med på at yde støtten til museet.

I den konservative ordførertale fra dengang, lød det ”Som nævnt er vi meget tilfredse med, at det er lykkedes at komme igennem med, at Nivågaards Malerisamling får tilført yderligere 2,3 mio. kr. om året, hvorved museets overlevelse som kulturel mastodont i vores kommune er sikret”.

Endvidere lød det ”Altså en investering i kulturen er nødvendig, hvis vi skal opretholde vores identitet og derigennem vores kommunale ramme”.

Det var også i budgetforliget i 2016, at dækningsafgiften blandt andet på konservativt initiativ blev sat ned fra 9 promille til 7 promille.

Når nu vi er ved vore kommune og politisk handlekraft, fremgår det af bogen ”Uden omsvøb – Portræt af Bodil Koch”, at hun som kirkeminister havde en afgørende indflydelse i relation til at få skabt rammerne for, at Louisiana Museum, der også er en kulturel mastodont i vores kommune, blev bygget.

Det lokale menighedsråd var dengang trægt og den daværende departementschef i Kirkeministeriet havde blokeret for videre forhandlinger, idet Kirkeministeriets embedsmand forsøgt at reservere hele det areal, hvor museet skulle bygges til den lokale kirkegård ved Humlebæk Kirke.

Bodil Koch tændte dengang sin cerut under forhandlingerne og lyttede opmærksomt til parternes forklaring. Pludselig hamrede hun knoerne ned i bordet, cerutten vippede i mundvigen, brillerne skød lyn og afgørelsen faldt som et kanonskud: ”Nu skal jeg sige jer noget, venner, når der kommer en mand (Knud W. Jensen) og vil gøre noget for de levende, så skal vi nok ta’ os af de døde herinde”. Bygningen af Louisiana blev herefter en realitet. Stærkt gået af den socialdemokratiske kirkeminister.

Vi skal, efter min konservative opfattelse, blive ved med at støtte kulturen i vores kommune.

I disse ”I nogen grad absurde Trump-tider” er det vigtigt, at vi holder fast i vores identitet, dannelse, kultur og historie. Det gør os til bedre mennesker og bedre til at håndtere en verden under hastig forandring.

Publiceret 24 August 2019 07:00