Hans Andersen. Arkivfoto.

Hans Andersen. Arkivfoto.

DEBAT: S vil tage millioner fra privatskoler i Fredensborg Kommune

"Besparelserne vil ramme de mange børn, som har glæde af at være i en fri- eller privatskole," skriver debattøren i dette indlæg.

Af MF Hans Andersen, valgt i Nordsjællands Storkreds (V)

Hvis Socialdemokratiet kommer til magten, vil de skære markant i koblingsprocenten, som er det tilskud, fri- og privatskoler modtager fra staten. Det vil få omfattende konsekvenser for landets frie og private skoler. Herunder i Fredensborg Kommune, hvor en række privatskoler står til store indhug med sparekniven. Især NGG ved Kokkedal vil blive ramt hårdt med en besparelse på 3,1 mio. kr.

Socialdemokratiet tager rent ud sagt halsgreb på landets fri- og privatskoler. Formand for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix, advarer om, at planen risikerer at lukke 100 friskoler. Hertil kommer de privatskoler, som også vil være truet til at dreje nøglen. Andre vil formentlig være nødsaget til at hæve forældrenes egenbetaling.

Det er enormt trist, at Socialdemokratiet de facto begrænser det frie skolevalg for rigtig mange familier - ikke mindst her i Fredensborg Kommune. Vi har brug for fri- og privatskoler, store som små, i vore lokalsamfund. De udfylder et vigtigt alternativ, når de lokale folkeskoler lukker eller lægges sammen. Og et alternativt til de mange børn, som af den ene eller anden årsag har brug for de rammer, som den lokale frie eller private skole kan tilbyde. Socialdemokratiets plan vil ramme mange lokalsamfund.

For vi ved, hvor vigtigt gode uddannelsesmuligheder er, når man flytter bopæl. Derfor risikerer man at udsulte lokalsamfund, hvis skoler drejer nøglen om.

Og besparelserne vil ramme de mange børn, som har glæde af at være i en fri- eller privatskole. Jeg synes ærligt talt, at Socialdemokratiets forslag er uendeligt trist. I Venstre vil vi gå en helt anden vej, så vi fortsat sikrer det frie skolevalg – friheden til at vælge de bedste og tryggeste rammer for vores børn.

Publiceret 12 May 2019 06:00