Rasmus Jarlov. Foto: Steen Brogaard

Rasmus Jarlov. Foto: Steen Brogaard

DEBAT: Hovedstaden skal være grøn, attraktiv og dynamisk

"Min personlige ambition med byudvikling i hovedstadsområdet er at løfte arven fra 1947 og fremtidssikre hovedstaden," skriver erhvervsminister Rasmus Jarlov i dette indlæg

Af erhvervsminister Rasmus Jarlov

Af alle de opgaver, jeg har fået som erhvervsminister, er jeg allermest glad for at være formand for regeringens hovedstadsudvalg. Om ganske kort tid glæder jeg mig derfor også meget til at løfte sløret for vores nye hovedstadsudspil, som vi på højtryk arbejder på, og som er en samling initiativer, der skal styrke udviklingen af hovedstadsområdet.

Initiativer, der blandt andet baserer sig på den ikoniske og – fristes man til at sige – meget håndgribelige Fingerplan for hovedstadsområdets udvikling, der første gang blev tegnet tilbage i 1947. Det gjorde den, fordi man i stedet for en kaotisk byudvikling i alle retninger ønskede, at byen voksede ud i fem fingre med togbaner i midten af hver finger og med bedst mulig tilgængelighed med kollektiv transport mellem boliger, arbejdspladser og grønne områder.

Ét af elementerne i hovedstadsudspillet bliver en større modernisering af netop Fingerplanen. Med plads til udvikling og konkrete løsninger på uforudsete behov, som man ikke havde fantasi til at forestille sig tilbage i 1947. Det er et arbejde, der baserer sig på 150 ændringsforslag, vi har fået fra de fleste af hovedstadsområdets 34 kommuner. Forslag, der kan være med til at skabe bedre muligheder for vækst og udvikling i lokalområder fra den yderste fingerspids og helt ind til håndfladen. For hovedstaden er jo langt mere end indre København.

Fingerplanen vil også fremover tage hensyn til hovedstadsområdet som en samlet helhed. Netop fordi hovedstadens kommuner udgør ét sammenhængende område for erhvervslivet, som arbejdsmarked og til uddannelse og bosætning. Sådan er det i dag, og sådan mener jeg, det skal blive ved med at være.

Hovedstadsområdet er nemlig – og skal fortsat være – en blandet, men grøn og attraktiv by med historisk og moderne arkitektur. Med mange bycentre men også mange grønne åndehuller imellem dem. Med plads til dem, der har råd til lidt mindre, og dem, der kan betale meget, og til kontorarbejdspladser og industri. Med plads til studerende, singler og par i forskellige typer lejligheder, forretningsrejsende på hoteller og familier med lidt større pladsbehov. En velfungerende infrastruktur for både bilister og kollektivister. Ren luft og rent badevand. Og med tilstrækkelige værn mod støj og forurening såvel som fremtidens klimaudfordringer.

Min personlige ambition med byudvikling i hovedstadsområdet er at løfte arven fra 1947 og fremtidssikre hovedstaden. Så borgere såvel som virksomheder også fremover kan leve og mødes og bevæge sig i et velfungerende hovedstadsområde, der er både grønt, bæredygtigt, effektivt og rummeligt.

Publiceret 17 January 2019 06:00