Finn Kamper Jørgensen. Arkivfoto.

Finn Kamper Jørgensen. Arkivfoto.

DEBAT: Bedre indsats for forebyggelse af knogleskørhed

"Falder et ældre menneske med svage knogler, knogleskørhed, kan det få katastrofale følger," skriver debattøren i dette indlæg

Finn Kamper-Jørgensen, Seniorrådet, formand for Byrådets 'Forebyggelsesråd for Ældrebefolkningen'

Opråbet i Uge-Nyt 25. december 2018 om øget indsats over for knogleskørhed (osteoporose) fra Jonquiéres er blevet hørt.

”Forebyggelsesrådet for Ældrebefolkningen” vil i 2019 drøfte en bedre indsats. Lige nu arbejder vi med en forebyggelsesorienteret handlingsplan for fald og faldulykker. Alt for mange ældre falder og kommer til skade. Falder et ældre menneske med svage knogler, knogleskørhed, kan det få katastrofale følger for funktionsevnen i resten af ældrelivet. Derfor forebyggelse. Jeg regner med, at vor handlingsplan for faldforebyggelse er færdig tidligt i foråret. Så skal den besluttes af Byrådet.

Vi har faktisk i Fredensborg Kommune et velvilligt Byråd over for forebyggende indsats. Vi har Danmarks eneste ”Forebyggelsesråd for Ældrebefolkningen”, nedsat af en kommunalbestyrelse, her i kommunen – og mange Seniorråd/Ældreråd i andre kommuner er dybt misundelige på os. Vi har gennemført handlingsplaner for bl.a. fysisk aktivitet og motion, for gigtplagede ældre, og leveret anbefalinger for mental sundhed, mad og ernæring, sanering af medicin osv. Det kan man læse om på kommunens hjemmeside.

I 2019 har vi planlagt et tema, vi kalder risiko og risiko-opsporing. Det er i denne sammenhæng, vi vil forholde os til, hvad man kan gøre lokalt vedr. knogleskørhed. Nogle skal også udredes og diagnosticeres. Hos læge, på sygehuset. Derfor er samspillet mellem vor kommune, almen lægepraksis og sygehuset vigtigt. Den såkaldte sundhedsaftale, der skal binde det hele sammen for de næste fire år 2019 – 2023 er netop nu i høring. Her savner jeg klart en overordnet målsætning, der lyder: Sammen om mere forebyggelse til raske og syge. Så det vil Forebyggelsesrådet nok ytre sig om meget snart.

Publiceret 03 January 2019 06:00