Henriette Brandt Pedersen, byrådsmedlem for Enhedslisten i Fredensborg.

Henriette Brandt Pedersen, byrådsmedlem for Enhedslisten i Fredensborg.

DEBAT:

Lad os stå sammen

Af Henriette Brandt Pedersen (EH), byrådsmedlem i Fredensborg for Enhedslisten:
På de bonede gulve på Christiansborg varmes der op til en 2025-aftale. Der er vindere, som allerede i dag ikke behøver at bekymre sig om deres velfærd og pengepung. Men der er også tabere. Dem som igen og igen må betale gildet.
Et af de hårdest ramte områder er efter Enhedslistens mening dagpengesystemet og kontanthjælpsområdet. Forringelserne på disse områder er ikke sket i nattens mulm og mørke. Dagpengesatserne er forringet med 20 procent over de sidste 20 år.
Hvad har det med Fredensborg Kommune at gøre? Vores lille smørhul i Nordsjælland? Og kan kommunalpolitikere overhovedet gøre noget?
Svaret er et klart JA.
Når vi her i kommunen kunne stå sammen om at italesætte konsekvenserne af og vores utilfredshed med, at modulvogntog ”skal” køre gennem Fredensborg. Ja, så er det også vores pligt at italesætte, hvilke konsekvenser det kan få for de borgere i vores kommune, som rammes af kontanthjælpsloftet og dagpengesystemets forringelser. Det er ikke enkelt, men vi må tænke kreativt.
Det har mange konsekvenser for de af vores medborgere, som er afhængige af kontanthjælp: Utryghed ved, om pengene rækker til at få mad på bordet hele måneden. Angst for at være nødsaget til at 'glemme' en regning eller to. Eller det at miste troen på en bedre fremtid. Og, om muligt, drømmen om et værdigt arbejde.
Men det, som gør allermest ondt, det er, hvad det betyder for deres børn. De risikerer at opleve et liv med Dem og Mig. Opleve, at de ikke kan gå til de samme fritidsaktiviteter eller deltage i fødselsdage sammen med deres kammerater. Men værst af alt for disse børn er ensomheden og deres bekymring for deres familie. Det kan medvirke til søvnløshed, manglende koncentration i skolen og isolation fra fællesskabet. Lad os samarbejde om at varetage disse børns sag!
Fra visse områder i Fredensborg Kommune kan vi kigge ud over Øresund og over til vores naboland Sverige. Her er de klogere. En bred politisk bevægelse har gjort, at de i dag har nedsat fagforeningskontingenterne og ydermere hævet den højeste dagpengesats fra 15.000 til 20.000 kroner.
Tillykke Sverige! I har erkendt, at der er et samfundsbehov for et retfærdigt dagpengesystem. Lad os råbe til Christiansborg, at der er andre muligheder end nedskæringer.

Publiceret 17 October 2016 06:00