"Mod Solen" er fortællingen om en ung mand, besat af drømmen om at flyve. Samtidig en beretning om en søns forsøg på at komme overens med sin fars kontroversielle handlinger under krigen.

Forfatterdebutant:

Mod solen og sin fars dæmon

Steen Hassing, Kokkedal, debuterer med en personlig beretning i bogen 'Mod Solen'

Steen Hassing, Kokkedal, har fået sin forfatterdebut med bogen 'Mod Solen'. En personlig beretning om en søn, der søger sin far, og prøver at kaste lys over den dobbeltrolle han spillede under 2. verdenskrig.

Ingen i familien talte om krigen, og slet ikke om besættelsen og faderens kontroversielle handlinger ved at melde sig til tysk tjeneste. Men nygerrigheden plagede sønnen, og ud af dét er vokset en knugende beretning om livet i skyggen.

Steen Hassing, der er cand. mag. i historie og litteraturvidenskab, siger selv, at det er fortællingen om en ung mand, besat af drømmen om at flyve. Samtidig en beretning om en søns forsøg på at komme overens med sin fars kontroversielle handlinger under krigen.

Autofiktion og motivforståelse

Fortællingen er en såkaldt autofiktion, der bygger på virkelige kilder. Ved hjælp af et systematisk studie af kilder fra Rigsarkivet og Bundesarchiv i Berlin, en fasters udsagn og et genfundet fotoalbum ser Steen Hassing faderens motiver tydeligere, får brudt tavsheden og nærmer sig sin far.

Steen Hassing, cand. mag. i historie og litteraturvidenskab, kan nu også skrive forfatter på visitkortet. Pressefoto

Steen Hassing, cand. mag. i historie og litteraturvidenskab, kan nu også skrive forfatter på visitkortet. Pressefoto

”Mine arkivstudier viser, hvor svært det kan være at beskæftige sig med fortiden, hvor nemt et liv forsvinder gennem fingrene på os, og hvor vigtigt det er i hvert fald at forsøge at fortælle herom for at bryde den onde cirkel og derved slå dæmonen ihjel,” fortæller Steen Hassing i en pressemeddelelse.

Det er Steen Hassings håb, at fortællingen kan bidrage til en mere nuanceret forståelse af de motiver, der fik mange danskere under 2. verdenskrig til at melde sig til tysk tjeneste, herunder en mere nuanceret opfattelse af de østfrontfrivilliges motiver til deltagelse på tysk side.

mt

Publiceret 30 November 2019 09:00