Nivaagaards Malerisamlings direktør Andrea Rygg Karberg sammen med Miguel Falomir Faus, direktør for Prado-museet, foran værket, der nu vises i Madrid. Pressefoto

Nivaagaards Malerisamlings direktør Andrea Rygg Karberg sammen med Miguel Falomir Faus, direktør for Prado-museet, foran værket, der nu vises i Madrid. Pressefoto

Nivaagaard hovedværk udstilles i Madrid

Prado-museet i Madrid udstiller hovedværk fra Nivaagaard

Nivaagaards Malerisamlings store renæssance-maleri af Sofonisba Anguissola indgår som et af hovedværkerne i udstillingen 'A Tale of Two Women Painters: Sofonisba Anguissola and Lavinia Fontana', der rt åbnet på Prado-museet i Madrid for få dage siden. Prado er et af verdens største og mest betydningsfulde kunstmuseer.

Maleriet med titlen 'Portrætgruppe' med kunstnerens fader Amilcare Anguissola og hendes søskende Minerva og Astrubale er malet i cirka 1559 og blev erhvervet af Malerisamlingens stifter Johannes Hage fra guldaldermaleren Wilhelm Marstrands dødsboauktion i 1873.

Sofonisba Anguissola, der levede fra 1532 til 1625, var den første berømte og anerkendte kvindelige kunstner i renæssancen, og hun blev således rollemodel for Lavinia Fontana, der blev født 20 år senere. Der fandtes i renæssancen kun få kvindelige malere, da kvindens stilling i samfundet generelt umuliggjorde, at kvinder arbejdede som udøvende kunstnere.

Sofonisba fik imidlertid opbakning af sin far til at fortsætte kunstnergerningen. Hun mestrede særligt portrætgenren, som hun praktiserede under indflydelse fra blandt andet den mellemitalienske skole. Som ung havde hun en brevkorrespondance med Michelangelo, der anerkendte den unge kvindes talent og påtog sig rollen som en slags langdistancelærer.

Først restaurering

Nivaagaards Malerisamling og museets gæster har undværet Sofonisba Anguissolas 'Portrætgruppe' med kunstnerens fader Amilcare Anguissola og hendes søskende Minerva og Astrubale siden januar, hvor maleriet kom til restaurering på Museo del Prado frem til åbningen af den aktuelle udstilling. Maleriet kan opleves i Madrid indtil den 2. februar 2020. Herefter vender værket igen hjem til Nivaagaards Malerisamling.

Publiceret 27 October 2019 09:00