Med den intelligente løsning behøver Nordsjællands Park og Vej kun køre ud og tømme affaldskurve, når de faktisk er ved at være fyldte. Pressefoto

Med den intelligente løsning behøver Nordsjællands Park og Vej kun køre ud og tømme affaldskurve, når de faktisk er ved at være fyldte. Pressefoto Kzenon - stock.adobe.com

Nu siger affaldsspande selv til, når de er fyldte

Fredensborg Kommune sparer penge på digital teknologi

miljø Dansk udviklet teknologi medfører, at de offentlige affaldskurve i Fredensborg Kommune fremover selv siger til, når de skal tømmes.

Dermed minimeres udgifter og miljøbelastning til kommunens indsamling af affald i offentlige affaldskurve samtidig med at borgerservicen forbedres.

Det er Nordsjællands Park og Vej, der har indgået et samarbejde med den danske virksomhed Wastecontrol, så det kommunale selskab fremover dagligt modtager information om den enkelte affaldskurvs fyldningsgrad og dermed behov for tømning.

Sparer køreture

Derved undgår kommunerne at bruge mandskabstimer og materiel på at køre ud til tomme og halvtomme affaldskurve - til gavn for både pengepungen og miljøet.

Wastecontrol-systemet består af sensorbokse og serverbaseret software. Boksene i affaldskurvenes låg sender automatisk besked, når eksempelvis en affaldskurv i bymiljøet, på stranden eller i skoven er ved at være fyldt.

"Systemet skal ses i modsætning til, hvordan indsamlingen af affald typisk fungerer i dag. Her har kommunerne faste ruter til tømning af et antal affaldskurve - uanset, om der er behov for det eller ej. I cirka. 45 procent af tilfældene tømmes der 'luft', og den skævhed udløser et enormt spild," forklarer Lars Kruse Ravnsbeck i en pressemeddelelse fra Wastecontrol.

Konceptet baserer sig på afprøvet teknologi, gennemsigtighed og lavpris. Investeringen er begrænset og afkastet tydeligt fra første tømning.

"Kommunernes borgerservice og omkostninger generelt er altid et fokusområde – og vi ser nogle store muligheder for ved brug af den nye teknologi at tilsikre yderligere effektiviseringer," forklarer Morten Juhl Koch, fra Nordsjællands Park og Vej i pressemeddelelsen.

Undgår overfyldning

"Lige så vigtigt som det er at sikre ressourceoptimeringer er det at sikre, at affaldskurvene tømmes, før de er overfyldte. Det kan vi nu gøre med den nye teknologi, hvorfor vi forventer os meget af samarbejdet," fortsætter han.

Publiceret 22 June 2019 10:00