Arkivfoto.

DEBAT: En voksen til 20 børn er uacceptabelt

"Politikerne er nødt til at få øjnene op for, at der i den grad mangler hænder i kommunens dagtilbud," skriver debattøren i dette indlæg

Ida Ingeborg Schultz, Daugløkke Ege 56, Humlebæk

Det glæder mig, at Per Frost er enig i, at én voksen til 20 børn er uacceptabelt. Per Frost skriver dog også, at de forældre, pædagoger og ledere, som han taler med, er tilfredse og synes, det går godt. Det billede kan jeg ikke genkende. Politikerne er nødt til at få øjnene op for, at der i den grad mangler hænder i kommunens dagtilbud. Hænder til at tørre børnenumser, til at trøste, til at hjælpe med at løse en konflikt eller til blot at skabe ro på store stuer med alt for mange børn til alt for få voksne. Og så har vi slet ikke talt om pædagogik, sprogudvikling, læring og udvikling af sociale kompetencer endnu.

Konsekvensen er ulykkelige børn, der ikke vil i børnehave, frustrerede forældre, stressede pædagoger, lange ventelister til private mindre tilbud samt veluddannede, ressourcestærke og skattebetalende forældre, der forlader arbejdsmarkedet for selv at passe deres børn.

Per Frost argumenterer for, at Fredensborg Kommune ligger på landsgennemsnittet i forhold til normeringer, og at det må være godt nok. Men det argument kan jeg ikke acceptere. I den offentlige debat tales meget om normeringer jf. Danmarks Statistik. Men Danmarks Statistik erkender jo, at deres tal ikke er retvisende ift. det reelle antal voksne omkring børnene i hverdagen. I virkelighedens Fredensborg Kommune er det ikke sjældent, at der er én voksen alene med en hel stue med 20 børn ned til tre år i børnehaven kl. 14.00. Jeg glæder mig dog over, at Per Frost er enig i, at det uacceptabelt. Så har vi da en fælles forståelse af ret og rimeligt. Jeg vil anbefale Per Frost og resten af udvalget at søge indsigt i børnehusenes reelle personaledækning og spørge ind til vagtplaner fratrukket sygdom, uddannelse og mødeaktiviteter.

Vel er der dejligt i Fredensborg Kommune. Og det har rigtig nok fået mange ressourcestærke småbørnsfamilier til at forlade København med drømmen om et roligere liv i Fredensborg Kommune. Men hvis I vil tiltrække og fastholde ressourcestærke familier, er I nødt til at prioritere børnelivet i kommunen med flere hænder i gode børneinstitutioner.

Publiceret 30 April 2019 09:00