William Morris' mønstrede tapeter og tekstiler inspireret af naturen er fortsat elskede verden over - her 'Strawberry Thief', tryk på bomuldsstof. Pressefoto

William Morris' mønstrede tapeter og tekstiler inspireret af naturen er fortsat elskede verden over - her 'Strawberry Thief', tryk på bomuldsstof. Pressefoto

Designpioneren William Morris på Nivaagaard

Åbner 13. februar særudstilling med kunstnerens univers af tapeter, tekstiler, fliser m.m.

udstilling 13. februar åbner Nivaagaards Malerisamling en ny særudstilling, der for første gang viser designpioneren William Morris' univers af tapeter, tekstiler, fliser, møbler, glasmosaikker og bøger på et museum i Danmark.

'William Morris. Al magt til skønheden!’ er titlen på særudstillingen om den engelske kunstner, hvis mønstre og tanker om skønhedens magt revolutionerede britisk design.

Han blev som hovedskikkelsen bag Arts & Craft-bevægelsen den mest indflydelsesrige designer fra det 19. århundrede, og hans mønstrede tapeter og tekstiler inspireret af naturen er fortsat elskede verden over.

Mens industrialiseringen buldrede frem i Victoria-tidens England, slog William Morris igennem med sit mangfoldige kunstneriske, moderne tænkende og socialt bevidste virke.

Skabte kunstnerkollektiv

Som kunsthåndværker, designer, forfatter, bogtrykker og social reformator ville han give al magt til skønheden og forandre det engelske samfund. Han gik til angreb på tidens masseproduktion og overforbrug,og hans tanker om skønhed, fællesskab og bæredygtighed er stadig højaktuelle.

Som en af hovedkræfterne bag Arts & Craft-bevægelsen sværmede William Morris for middelalderens æstetik og håndværksmæssige kunnen – og var indædt modstander af industrialiseringens fremtog.

Han flyttede på landet, hvor han i 'Red House' skabte et inspirerende, produktivt og til tider dramatisk kunstnerkollektiv sammen med nogle af tidens førende malere, kunsthåndværkere, arkitekter og designere. Han giftede sig med gruppens ombejlede yndlingsmodel og muse, den smukke Jane Burden.

Revolutionær gnist

Samtidig var han både en succesrig forretningsmand og en af Englands første socialister. Alt, hvad William Morris gjorde, var båret af en revolutionær gnist. Kunstneren higede efter at gøre verden og tilværelsen bedre med sit design.

Udstillingen viser Morris som ornamentets mester i tapeter, tekstiler, møbler, glasmosaikker, fliser og bogtryk og giver samtidig et indblik i kunstnerens revolutionære tanker.

I udstillingen indgår også værker af de vigtigste personer, som han indgik i en kollektiv skabelsesproces med – kunstnere som Edward Burne-Jones, Dante Gabriel Rossetti og arkitekten Philip Webb.

Udstillingen kan ses frem til 16. juni.

I anledning af særudstillingen arrangerer Nivaagaards Malerisamling en række foredrag og arrangementer om William Morris og tiden omkring ham med referencer op til i dag.

Kom til broderikreds

Hver søndag kl. 14 er der introduktion til særudstillingen.

Hver torsdag kl. 16 er der broderikreds over Morris-mønstre. Deltagerne syr på eget pudecover - eller på en broderiramme med 6-7 andre.

Tirsdag 19. februar kl. 17 er der særomvisning, hvor museumsinspektør Maren Bramsen fortæller om museets forberedelser til den første store udstilling om William Morris i Danmark.

Tirsdag 26. februar kl. 17 byder på foredraget 'William Morris - Ornamentets mester'.

Som designer, forfatter og fortaler for et dannelsesprojekt, der skulle skabe bedre rammer for almindelige borgeres liv, er Morris stadig aktuel. Tidligere museumsinspektør for Designmuseum Danmark, Ulla Houkjær, dykker ned i Morris’ univers.

Se flere arrangementer og køb billetter på www.nivaagaard.dk.

jesl

Publiceret 10 February 2019 11:00