Forfatter Iben Claces, Nivå, er aktuel med ny erindringsroman. Arkivfoto: Peter Dahlerup

Forfatter Iben Claces, Nivå, er aktuel med ny erindringsroman. Arkivfoto: Peter Dahlerup

Bogen om en kvindes skabelse

Forfatter Iben Claces udgiver sin syvende bog 'Tærskler'

Forleden udgav Forlaget Spring den lokale forfatter Iben Claces’ syvende bog. Romanen hedder 'Tærskler', fordi Iben Claces retter fokus mod alle mulige former for sprækker og mellemrum, hvor kortslutninger eller nye muligheder opstår.

”Romanen handler om de overgange, der former et menneskes liv – tærskler mellem barn og voksen, mellem bevidsthed og erindring, drøm og virkelighed, uskyld og begær – og dermed også de broer, som er usynlige og usagte.”

Hovedpersonen i bogen er på én gang barn og voksen og forsøger at blive et menneske i øjenhøjde med sig selv, skriver Iben Claces, der bor i Nivå.

”Mens faren holder sin syge datter for panden, besøger kvinden sin far på hospitalets 12. etage. Mens kvinden kysser en anden kvinde på baren, udforsker pigen med Pippi-parykken sin gryende seksualitet. Mens drengen svigter pigen i det nye legehus, forlader en elsker kvindens nymalede lejlighed.”

En kvinder skabes

De 16 kapitler samler sig til en nuanceret skildring af en kvindes tilblivelse: Forældre bliver skilt – et selvmord forties – en mormor dør pludseligt – lørdagsslikket fordeles – kassettebåndet kører – Mariekiks bliver croissanter.

Vi bevæger os frem til voksenlivets møder med den såkaldt virkelige virkelighed, hvor man mere eller mindre frivilligt går med på hinandens løgne: ”I romanens mere humoristiske dele er det også en bog om kærlighedens mange ansigter. Med den selvironi, der er nødvendig for det knuste hjerte – og den latter, der ledsager drømmen”

Hvad får læseren ud af romanen?

Til det spørgsmål skriver Iben Claces: ”Man forsynes især med skarpe fornyende iagttagelser gjort med barnets og en spirende bevidstheds øjne og ører, som på intet tidspunkt forenkles eller forklares. Gennem fiktionens filter tegnes et yderst varieret portræt af forfatteren selv. Man sporer en besnærende erfaret tyngde bag det fortalte, det sansede og erindrede. Læseren inviteres med ind i den proces, det er at blive ved med at spørge til sit liv – det man udsættes for og gør andre til genstand for – for at blive et menneske med respekt for sig selv og værdigheden i behold."

Publiceret 14 September 2018 11:00