Det er bestemt ikke de samme priser, bedemændene tager for en begravelse.

Det er bestemt ikke de samme priser, bedemændene tager for en begravelse.

Svært at gennemskue priser på begravelser og bisættelser

For de pårørende til de godt 55.000, der hvert år dør, kan det være en økonomisk jungle at finde ud af, hvad det egentlig koster at stede deres kære til hvile. Ny analyse viser prisforskel på tusindvis af kroner på begravelser og bisættelser

bedemænd Når man er tynget af sorg, kan det være en næsten umulig opgave at finde tid og overskud til at indhente tilbud og priser på en begravelse eller bisættelse. Men det kan koste mange tusinde kroner at lade være.

Det viser en stikprøve blandt 35 certificerede bedemandsforretninger i Danmark, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har foretaget.

I analysen er der taget udgangspunkt i det billigste tilbud på begravelser og bisættelser, som bedemanden selv oplyser på sin hjemmeside, og det afslører store prisforskelle for de samme ydelser.

Alene i Region Hovedstaden er en prisforskel på hele 5.250 kroner for en begravelse.

Meget koster ekstra

Selvom det er et lovkrav for de certificerede bedemænd at oplyse om deres priser, så viste analysen, at tillægsydelser som eksempelvis dødsannoncer, gravsten og at finde et gravsted koster ekstra og kan variere meget.

Og netop fordi de fleste mennesker står i en krisesituation, når de skal arrangere en begravelse eller bisættelse, så kan mange bedemænd have let spil, når de fremsætter tilbud, lyder det fra Kristian Pitzner-Jørgensen, der er direktør i Samlino.dk.

"Det er meget store prisforskelle for den samme ydelse, og det kan meget vel skyldes, at de færreste mennesker har overskud til at indhente en stor bunke tilbud, når de skal tage afsked med deres kære," siger Kristian Pitzner-Jørgensen, der opfordrer folk til at bede om hjælp fra venner og bekendte, når de skal arrangere en bisættelse eller begravelse.

"Hvis det virker uoverskueligt at finde frem til den rigtige pris hos den rigtige bedemand, så kan det være en idé at bede om hjælp fra nogle venner eller nære bekendte, der kan sætte nogle timer af til at undersøge markedet, så ikke sorgen også ender med en økonomisk hovedpine," siger han.

-vik

I 2011 accepterede brancheforeningen Danske Bedemænd at betale en bøde fra Konkurrencestyrelsen på 400.000 kroner. Baggrunden var, at brancheforeningen havde lavet et sæt ‘etiske regler’, der forbød bedemænd at annoncere med priser og derved konkurrere med hinanden om kunderne.

Efter kritik fra Forbrugerrådet lancerede brancheforeningen Danske Bedemænd i 2013 en certificeringsordning, der skulle hjælpe forbrugeren med at finde frem til de bedemænd, der havde gennemskuelige priser. For at blive en del af ordningen, skal bedemanden oplyse tre priseksempler på henholdsvis begravelse og bisættelse.

Publiceret 08 September 2018 09:00