Forfatter skriver bog om søsterens død

Jakob Silas Lund har skrevet en roman med udgangspunkt i hans eget liv og ikke mindst søsterens død i 2002

Af
Af Peter Mailand

Jakob Silas Lund var kun 19 år, da hans søster Nina døde i 2002 - bare 17 år gammel. Et dødsfald der berørte den unge Jakob Silas Lund, der er opvokset i Danstrup, uden for Fredensborg, dybt. Nu har han skrevet en roman, der tager udgangspunkt i det at miste en man elsker - og i dilemmaer fra hans eget liv.
“Jeg var kun 19 år gammel da det skete, og i den alder gør det et enormt indtryk, at blivet mindet om, at vi kun er her på lånt tid. Vi var meget tætte og det er noget andet med ens forældre. De dør som oftest og forhåbentlig før én selv, men søskende regner man med at skulle have et tæt forhold til hele livet,” siger han og uddyber:
“Sorgen er meget ensom, og den bliver ikke mindre fordi der er flere der sørger. Spørgsmålet er om man nogensinde kommer over det? Jeg har lært at leve med det, men mit savn eller min sorg er jo ikke forsvundet”, siger Jakob Silas Lund, der har brugt fire år på at skrive bogen, men dem samlede process har varet endnu længere end det.
“Jeg har tumlet med tanker om at skrive om tab og sorg lige siden min søster døde,” siger han.
Jakob Silas Lund, der i dag er 35 år mener dog, at hans liv er blevet mere intenst, efter hans søster døde.
“Det har påvirket mit liv på den måde, at, hvis jeg har været i tvivl om, hvorvidt jeg skulle gøre noget eller lade være, så har jeg gjort det. Jeg vil hellere fortryde noget, jeg har gjort, end fortryde noget jeg ikke har gjort,” siger han.

Født i hippiekollektiv

Jakob Silas Lund blev født i 1982 og er opvokset i et rigtigt 'hippiekollektiv' i landsbyen Danstrup ved Fredensborg.
Her var der meget fokus på ulighed i verden og social retfærdighed, som Jakob Silas Lund fik ind med modermælken, eller 'mødremælken', som han siger. “Der var ikke bare én mor eller far i kollektivet, men flere mødre og fædre.”

Sporene efter Inés er udgivet på Gyldendal.

Sporene efter Inés er udgivet på Gyldendal.

Et godt menneske

“Spørgsmålet om ulighed og hvordan man er et godt menneske, var meget udtalt i kollektivets miljø og har nok derfor altid interesseret mig,” siger han og skitserer temaet for bogens anden del.
“I bogen diskutterer Inés med sig selv, hvorvidt Goldman-Sachs' direktør er et bedre menneske end hende. Han er indbegrebet af kapitalisme, men har doneret flere penge til velgørende formål, end hun nogenside kommer til, selv hvis hun fakturer de utallige timer hun har arbejdet for velgørende organisationer,” siger Jakob Silas Lund.

Etiske dilemmaer

Nogle ville måske få den tanke, at det faktisk er ham selv, det handler om.
For Jakob Silas Lund arbejder nemlig med kvinders rettigheder i humanitære situationer for FN. Han er netop flyttet fra New York til Geneve, hvor hans kone, Minna, har fået job. Sammen har parret har sønnen Nelson på seks måneder.
Gennem sit arbejde rejser Jakob til konfliktområder eller samfund ramt af naturkatastrofter, og det sætter ham ofte i etiske dilemmaer.
“Jeg har lige være i Sierra Leone efter en naturkatastrofe, og der stod jeg i lufthavnen og kiggede på et overflødighedshorn af parfumer, whiskeyer og andre luksusvarer. Jeg debatterede længe med mig selv om jeg kunne tillade mig at købe det ene eller det andet, mens der er mennesker, der hvor jeg lige havde været, der lige har mistet alt og ikke ved hvor det næste måltid skal komme fra,” siger han.

Roman: 'Sporene efter Inés' af Jakob Silas Lund er udgivet på Gyldendal.

Publiceret 27 September 2017 09:00

Uge-Nyt Fredensborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Nyt Fredensborg
SENESTE TV