Norfors' omstridte ovnlinje 4 kører igen efter at have ligget stille siden 11. juli. Byrådet i Fredensborg Kommune kræver at Norfors fremover foretager fire faste målinger om året samt at både målinger og bestyrelsesreferater offentliggøres på selskabets hjemmeside.

Norfors' omstridte ovnlinje 4 kører igen efter at have ligget stille siden 11. juli. Byrådet i Fredensborg Kommune kræver at Norfors fremover foretager fire faste målinger om året samt at både målinger og bestyrelsesreferater offentliggøres på selskabets hjemmeside. Arkivfoto: Søren Hempel.

Krav fra byrådet i Fredensborg til Norfors:

Fire årlige faste dioxin-målinger og offentliggørelse af bestyrelsesreferater

Byrådet i Fredensborg kræver, at Norfors fremover skal foretage fire årlige målinger, der skal sammen med referater fra bestyrelsen skal offentliggøres på hjemmesiden

Norfors skal fremadrettet gennemføre fire årlige dioxin-målinger i stedet for to, som også skal være faste punkter på dagsordenen til bestyrelsesmøderne. Og så skal både målinger og referater fra bestyrelsesmøderne offentliggøres på Norfors hjemmeside, på samme måde som det sker i Fredensborg Forsyning.

Sådan lyder kravene fra byrådet i Fredensborg Kommune, som borgmester Thomas Lykke Pedersen (S), skal arbejde for at få gennemført i Norfors.

Nordfors er ejet af fem kommuner i fællesskab og som én af de fem borgmestre, er Thomas Lykke Pedersen med bestyrelsen.

Kravene kommer efter byrådet mandag aften behandlede sagen om dioxin-udslippet fra Norfors. Venstre havde afkrævet en redegørelse fra Norfors og i den efterfølgende debat skruede byrådet bissen på.

Men inden lagde borgmester Thomas Lykke Pedersen, dog ud med at sætte overskridelsen i perspektiv.

"Langt den største del af den dioxin vi udsættes for som mennesker kommer via fødevarer, for eksempel laks," sagde borgmesteren og tilføjede, at dixonudslup fra private brændeovne udgør 40 procent.

"Forbrændingsanlæg og industrianlæg står kun for cirka seks procent af den samlede dioxin," fastslog han og tilføjede, at grænserne er sat så lavt som det teknisk er muligt.

"Dioxin er ikke et stof vi ønsker i vores miljø, men det er dog vigtigt, at understrege, at det heldigvis drejer sig om meget små udledninger," sagde borgmesteren og tilføjede at Miljøstyrelsen har meldt ud at der ikke foreligger en sundhedsrisiko.

Herefter var der bred enighed om at kritisere Norfors.

Formand for plan, miljø og klimaudvalget, Lars Simonsen (R) understrede sagens alvor.

"Det er en alvorlig sag. Dioxin er et af de mest giftige stoffer. Jeg havde gerne set, at vi havde bedt Plan, miljø og klimaudvalget, for så havde vi haft mulighed for at gå endnu mere i detaljer og skærpe retorikken overfor Norfors," sagde han.

Undervejs i debatten tog Thomas Elgaard (V) ordet.

"Jeg undrer mig over, at der kun er foretaget to målinger om året. For hvad så med alle de andre dage? Det er 363 dage om året, hvor vi ikke ved, hvor højt udslippet er," sagde han.

Flemming Rømer (DF) slog på, at det er ledelsen i Norfors der skal stramme op.

"Jeg mener, at det er ledelsen der har svigtet bestyrelsen, og det vil undre mig, hvis det ikke kommer til at ske igen. For ledelsen fortæller kun, hvad der er sket og hvad det har gjort. De fortæller ikke noget om, hvad de vil gøre fremover for at forhindre, at det sker igen," sagde han.

Undervejs i debatten tog Thomas Lykke Pedersen selv ordet.

"Hvis man skal løse det her, så skal det være et fast punkt, på dagsorden i bestyrelsen, så mit forslag er, at vi skal have et fast punkt i bestyrelsen, hvor vi diskuterer det her," sagde han.

Publiceret 04 September 2019 06:00