Sådan ser Per Arnoldis skulptur ud. Selve stenen, der måler 3 x 3 meter og er 60 centimeter høj, vejer 24 tons.

Sådan ser Per Arnoldis skulptur ud. Selve stenen, der måler 3 x 3 meter og er 60 centimeter høj, vejer 24 tons.

Fredensborg redder strandet mindesmærke af Per Arnoldi

Kulturudvalget har bedt forvaltningen om at søge fondsmidler til mindesmærke danskere der sejlede jøder til Sverige under 2. verdenskrig

Fredensborg Kommune vil redde en strandet skulptur af kunstneren Per Arnoldi, der måske kan få nyt liv ved vandet i Sletten: For Kulturudvalget har bedt forvaltningen om at arbejde videre med projektet.

Det blev vedtaget på et møde i Kulturudvalget onsdag aften, hvor Per Arnoldi selv havde bedt om fortræde for udvalget. Det fortæller udvalgsformand, Ulla Hardy-Hansen (K) til Uge-Nyt.

"Det var yderst positivt som udvalget tog imod forslaget, og der var samlet positiv tilslutning til at give forvaltningen carte blanche til at arbejde videre med projektet," siger hun.

Mindesmærket som Per Arnoldi har udtænkt er et skulptur, der består af to dele. En lys granitsten og en båd i sort diabas. Selve stenen, der er skal fremstilles i et stykke på 3 x 3 meter og 60 centimenter i højden, vejer 24 tons.

Skulpturen koster omkring 1,8 millioner kroner, og nu skal forvaltningen samle pengene ind via fondsmidler, fortæller Ulla Hardy-Hansen.

"Der er mange efterkommere der har relation til jødeforfølgelsen og som mener, at vi aldrig må glemme det, der skete under 2. verdenskrig, så der er rige muligheder for at projektet kan realiseres via fondsmidler," siger hun til Uge-Nyt.

Mindesmærket var oprindeligt tiltænkt Køge Kommune, men her strandede projektet, da de lokale politikere insisterede på, at mindesmærket skulle udarbejdes af en lokal stenhugger.

Stenhuggeren måtte dog opgive, da han ikke kunne håndtere den store sten i et stykke.

Derfor foreslog han, at stenen blev opdelt i tre stykker, som senere kunne sættes samen. Men det afviste Per Arnoldi, der helt opgav prokektet i Køge.

I stedet henvendte han sig til Fredensborg Kommune, fortæller Ulla Hardy-Hansen.

"Per Arnoldi har selv henvendt sig til Fredensborg Kommune, da han fandt ud af, at der også foregik mange sejladser fra havnene langs Øresundskysten til Sverige, men han har ikke været andre steder henne;" siger hun.

Selvom der ifølge Ulla Hardy-Hansen ikke er stenhuggere i Danmark, der kan udføre opgaven, så er hun optimistisk.

"Der findes stenhuggere i både Sverige og Tyskland, som kan udføre opgaven, så det har måske ikke helt, så lange udsigter som jeg først havde troet.

Ulla Hardy-Hansen er dog ikke sikker på, at mindesmærket bliver færdigt til næste år, hvor der i maj kan fejres 75-års jubilæum for afslutningen på 2. verdenskrig.

"Det ville da vær flot, men nu må vi se.Personligt er jeg utroligt optimistisk og glad for projektet," siger hun til Uge-Nyt.

Publiceret 23 August 2019 06:30