Sådan ser Per Arnoldis skulptur ud. Selve stenen, der måler 3 x 3 meter og er 60 centimeter høj, vejer 24 tons.

Sådan ser Per Arnoldis skulptur ud. Selve stenen, der måler 3 x 3 meter og er 60 centimeter høj, vejer 24 tons.

Fredensborg Kommune overvejer, at redde strandet Per Arnoldi skulptur

Står det til Ulla Hardy-Hansen skal strandet Per Arnoldi skulptur ligge i Sletten

En strandet skulptur af kunstneren Per Arnoldi kan være på vej til Sletten Havn. Onsdag aften skal sagen behandles i Kulturudvalget, og her har kunstneren bedt om fortræde for udvalget.

Skulpturen, der koster omkring 1,8 millioner kroner at få fremstillet, har været behandlet i Kunstrådet, men her mente rådets to eksperter, at pengene ville være givet bedre ud til andre projekter. Det fortæller udvalgsformand Ulla Hardy-Hansen (K) til Uge-Nyt.

"1,8 millioner kroner er mange penge, som vi ikke har, Så det ville være noget, vi skulle søge fondsmidler til," siger hun.

Selve stenen, der måler 3 x 3 meter og er 60 centimeter høj, vejer 24 tons.

Stenen skal fremstilles i ét stykke i lys granit med en båd i sort diabas ovenpå.

Skulpturen er skabt som mindesmærke for at markere, at danskerne under 2. verdenskrig sejlede jøder til Sverige.

Til det siger Ulla Hardy-Hansen (K).

"Jeg synes, at det er et meget fin idé, at vi fysisk markerer det. For det var en enestående præstation som også mange lokale i blandt andet Sletten var involveret i. Danskernes indsats for at redde jøderne dengang vækker jo opmærksomhed og beundring blandt jøder i hele verden," siger hun.

Skulpturen var egentlig tiltænkt Køge Kommune, men her strandede projektet.

I følge Per Arnoldi skyldes det, at man ville have en lokal stenhugger til at udføre opgaven.

Projektet i Køge var længe undervejs, men til sidst - under et voldsomt tidspres - lykkedes det i sidste øjeblik at rejse pengene, fortæller Per Arnoldi.

"Vi nåede det og kunne 5. maj 2018, som var den absolutte deadline for beslutningen om gennemførelsen, sætte stenarbejdet i gang hos den lokale stenhugger, som havde givet tilbud på projektet," forklarer Per Arnoldi.

Men allerede samme dag kastede stenhuggeren håndklædet i ringen. Stenen på 3 x 3 meter ville være alt for stor og tung at håndtere. I stedet foreslog han, at opdele stenen i mindre dele og sætte dem samme efterfølgende. Men det nægtede Per Arnoldi.

"Dette ville imidlertid være kunstnerisk selvmord og jeg måtte derfor meddele, at jeg ikke mere var med i projektet. Min meget enkle løsning skulle ikke forvandles til et forvirret puslespil, på grund af teknisk inkompetence," forklarer han.

Istedet blev de indsamlede penge til Per Arnoldis skulptur brugt på et andet projekt af en lokal kunstner, og siden har Per Arnoldi været på jagt efter nye samarbejdspartnere.

"Her står jeg så i dag. Med et udkast, som alle involverede har været begejstrede for og som teknisk sagtens kan gennemføres, hvis man entrerer med de rigtige folk," siger han.

Til det siger Ulla Hardy-Hansen (K).

"Der er ingen danske stenhuggere, der kan fremstille den store sten på 3 x 3 meter i ét stykke. Derfor er planen at få fat en en udenlandsk stenhugger til at udføre opgave," siger hun.

Står det til Ulla Hardy-Hansen ser hun gerne, at skulpturen kommer til at ligge i Sletten.

"For mit eget vedkommende, så mener jeg personligt, at det ville være et utroligt smukt mindesmærke og et utroligt flot værk at have stående," siger hun.

Publiceret 21 August 2019 12:37