Op mod 200 var tirsdag aften samlet i den gamle biograf, hvor der var borgermøde om trafikken gennem Fredensborg. Foto: Peter Mailand

Op mod 200 var tirsdag aften samlet i den gamle biograf, hvor der var borgermøde om trafikken gennem Fredensborg. Foto: Peter Mailand

Debat om omfartsvej splitter borgerne i Fredensborg

Tirsdag aften var der borgermøde om trafikken gennem Fredensborg

Borgere i Fredensborg er splittede i spørgsmålet om en ny omfartsvej syd for byen. Det stod klart tirsdag aften, hvor op mod 200 personer var samlet i den gamle biograf. Her var der borgermøde om trafikken på rute A6.

Her var op mod 200 personer samlet i den gamle biograf, hvor fronterne blev trukket op.

Borgermødet var arrangeret af Infrastruktur- og trafikudvalget i Fredensborg Kommune, og efter en kort indledning af formanden Freja Brabæk Kristensen (DF) blev trafiksituationen på rute A6 ridset op af Jakob Høj fra rådgivningsfirmaet Moe/Tetraplan.

I dag kører omkring 10-15.000 biler gennem Fredensborg dagligt. Under ti procent er lastbiler.

Jacob Høj gennemgik trafiksitiuationen på en række punkter og ridsede tre fremtidige scenarier op, hvor den sidste var, at der anlægges en ny omfartsvej på otte kilometer, der strækker sig fra Humlebæk til Hillerød. Ifølge Jacob Høj vil en ny omfartsvej trække omkring 9.000 biler i døgnet. Heraf flyttes mellem 4-6.000 biler fra A6, hvor også en tredjedel af vejens lastbiler forsvinder.

Jacob Høj slog dog fast, at selvom der kommer færre biler på rute A6, så vil det ikke ville påvirke støjen synderligt.

"Det, der vil sænke støjen, er, hvis bilerne kommer ned i fart. Det er mere effeltivt, end at antallet af biler reduceres med 30 procent," sagde han.

Efterfølgende gik ordet til de to borgergrupper 'Foreningen omkring overdrevsvejen 2002' og 'Trafikgruppen', der begge kæmper for en ny omfartsvej.

Blandt andet argumenterede Gorm Tortzen fra Trafikgruppen:

"De seneste 15 år er trafikken gennem Fredensborg steget med mere end 30 procent. Presset på vejen stiger og for byens borgere er det umuligt at komme ud på vejen," sagde han og fortsatte:

"Fredensborg er den eneste større by uden en omfartsvej. Løsningen er en omfartsvej der går syd om byen. Det har været diskuteret i 50 år. Nu er tiden kommet til, at vi finder en varig løsning," sagde han. Det blev efterfulgt af klapsalver fra salen.

Herefter var der debat. På den ene side er der de borgere, der ønsker trafikken på rute A6 langt ud af byen.

En af dem er Lisbeth Gram Holdum, der bor i Veksebo og er med i Trafikgruppen.

"Det er helt umuligt at komme ud på vejen om morgenen, så når vi skal ud, kører vi bagom. Det betyder, at trafikken i stedet presses ud på de små veje og landsbyer i området," sagde hun.

Flere argumenterede for, at trafikken skal ledes ud på Isterødvejen indtil den nye omfartsvej er anlagt. En af dem er Flemming Rømer (DF).

"Stod det til mig ville jeg øjeblikkeligt sætte skilte op i begge ender af rute A6 med forbud mod lastbiler uden ærinde," sagde han. Det blev efterfulgt af klapsalver i salen.

Også Arne Nielsen fra Trafikgruppen mener, at det er på tide, at der sker noget:

"Vi har snakket om det her i 50 år, kom nu i gang," sagde han.

På anden side er der de borgere, der frygter, at der kommer en ny omfartsvej. En af dem er Erik Johansen fra Grønholt:

"Vi bor i en idylisk og fredelig landsby, og vi vil være meget kede af, hvis der kommer en omfartsvej igennem det område. Fredensborg har altid ligget på en hovedvej, og folk der bor i Fredensborg har jo vidst, hvad de fik, da de bosatte sig i byen," sagde han.

Andre påpegede, at planerne om en ny omfartsvej længe har været til diskussion.

"Folk, der har bosat sig i Grønholt har længe vidst, at der på et eller andet tidspunkt vil komme en omfartsvej," lød det fra salen.

Men det fik Mogens Winkler, der bor på Grønholtvej, til at rejse sig.

"Jeg føler, at vi leger 'sorteper!' For når vi kigger på virkeligheden, ser vi på nogle nogle scenarier der ikke rigtigt løser noget og får trafikken ud på det primære vejnet," sagde han.

Det fik opbakning fra en kvinde fra Vilhelmsro, der frygter, at der anlægges en ny omfartsvej.

"Det er jo ikke kun Grønholt, der bliver berørt af en ny omfartsvej. Det gør hele den sydlige del af byen," sagde hun.

Efter debatten blev aftenen rundet af af formanden for Infrastruktur- og trafikudvalget, Freja Brabæk Kristensen (DF):

"Vi har taget mange noter og vi har lyttet til, hvad der er blevet sagt, og nu skal vi mødes i udvalget for at drøfte det videre forløb," sagde hun.

Publiceret 20 March 2019 11:15