Glæde og vemod:

Nu pilles den gamle brugs fra hinanden

Sidst i marts er grunden på Benediktevej jævnet med jorden - inden jul står der ti af 17 nye rækkehuse i to plan

Af
Fred Jacobsen

"Det er godt, at det her forsvinder. Og lidt vemodigt også. Jeg har jo haft mit daglige arbejde her i ti år."

Det er de positive tanker der var længst fremme i sindet, da brugsuddeler Bo Kristensen fra SuperBrugsen i Fredensborg sammen med Uge-Nyt stod ved den gamle brugsbygning på Benediktevej, som i disse dage, uger og måneder styk for styk pilles fra hinanden og smadres med tonstungt tryk for til sidst helt at forsvinde fra jordens overfladen.

Bo Kristensen har nemlig ikke haft det specielt godt med, at den store butik har stået i ti år og bare er blevet grimmere og grimmere at se på, så den undervejs har fået den fortjente betegnelse 'øjebæ'.

"Når sådan noget står og forfalder, så falder det tilbage på os og på byen. Det er dårligt for os begge," ræsonnerer brugsuddeleren, der nu kan se frem til en virkeliggørelse af drømmen om at bygge nogle attraktive boliger på de 1500 kvadratmeter bygning, der nu forsvinder skridt for skridt.

Lang nedbrydning

"Man bliver lidt overrasket over, hvor stor 1500 kvadratmeter reelt er," siger Bo Kristensen, der oplyser, at det vil tage ca. tre måneder at fjerne den gamle brugsbygning.

Nedbrydningen tager tid, fordi man altså ikke bare farer løs på bygningen med en bulldozer og så kører beton, murbrokker, vinduer og andet materiale væk. Det hele skal skal sorteres, meget bliver genanvendt - og så er der en masse beton, der skal angribes med en tang med et tryk på op til 200 tons for at få det, hele bygningen er bygget op omkring, brudt ned.

Når sådan noget står og forfalder, så falder det tilbage på os og på byen

Når den del af processen efter planen er overstået i slutningen af marts eller begyndelsen af april, kan byggeriet af de nye boliger begynde. Og i julemåneden december - med præcist i uge 50 - skal de første ti af 17 to etagers rækkehuse stå klar til indflytning.

Går efter familier

Der er tale om boliger på 137 til 145 kvadratmeter, som bygges rundt om et fælles grønt areal. Og SuperBrugsens gamle parkeringskælder 'genbruges' som parkeringsplads til Benediktevejs nye beboere, som ifølge Bo Kristensen helst skal være børnefamilier.

"Det er familierne, vi går efter. Det er godt for byen, og vi får jo også nye kunder," lyder det fra Bo Kristensen, der har modtaget henvendelser fra to-tre, der overvejer at købe. Ifølge brugsuddeleren kan det være en fordel at være tidligt ude, fordi det øger chancerne for at få indflydelse på husets indreting.

Det begyndte i 2006

Tanken om, at der skulle være boliger på den tidligere brugsgrund, går tilbage til 2006. To år senere flyttede SuperBrugsen til sin nuværende adresse og der var lagt op til et boligprojekt. Men den, der skulle bygge, bukkede under for finanskrisen, og det endte med, at SuperBrugsen selv købte den kommunale grund og nu er tæt på målet.

Glæden ved det overskygger vemodet hos Bo Kristensen ved at se sin gamle arbejdsplads smuldre.

Det er Båstruphuse, der bygger og Danbolig, der står for salget af rækkehusene, som er sat til at koste fra lige godt 3,3 millioner kr.

Publiceret 19 February 2019 08:00